STARINSKI KOMPOT BEZ KONZERVANSA I ŠEČERA: Tradicionalni JESENJI napitak pun ZDRAVLJA za malo para- recept
Kompot, Foto: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes

hit

STARINSKI KOMPOT BEZ KONZERVANSA I ŠEČERA: Tradicionalni JESENJI napitak pun ZDRAVLJA za malo para- recept

Kompot je zdrav i ukusan napitak od voća koji je idealan kao poslastica sam za sebe

Objavljeno:

Po ovom receptu pravim već par godina i svaki put uspe. Šljive su potaman mekane, slatke, sa posebnom aromom meda (zavisi i koji koristite) i vanile.

Potrebno je voditi računa o čistoći tegla, poklopca i naravno voća koje ne sme da bude udareno i trulo. Svaki poklopac mora dobro da dihtuje na tegli u suprotnom pasterizacija koju radimo neće imati efekta.

Potrebno je:

  • oko 5 kg. šljiva (može i drugo voće)
  • 3 limuna
  • 1 štapić vanile
  • med (na svaku teglu tri kašike)
  • 2-3 litre vode (zavisi koliko punite tegle voćem)
  • tegle
  • poklopci

Pripremajte na sledeći način:

  1. Tegle i poklopce dobro operite i osušite u rerni na 150 stepeni.
  2. Šljive operite, koje su mekane izdvojte jer su za kompot najbolje čvršće.
  3. Prokuvajte 2-3 litre vode, vanilin štapić i kolutove limuna.
  4. U dublji lonac stavite stari stoljnjak ili krpu, nalijte oko 2 litre vode i stavite na ringlu da se zagreva. Za to vreme napunite tegle voćem, nalijte sirupom i dobro zatvorite.
  5. Ređajte u lonac sa vodom i kuvajte oko 20 - 30 minuta.
  6. U jedan kraj kuhinje ili u kadicu stavite ćebe pa ređajte kuvane tegle, preokrenute naopačke, dobro ih ušuškajte i neka tako stoje do sutradan da se polako hlade.
  7. I spremne su za špajz. Čuvajte na tamnijem i hladnijem mestu, koristite ako želite zdravo da se zasladite, za kolače, torte, pite...Prijatno!

BONUS VIDEO:Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

03:36

Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/serpica.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.