Pita sa jabukama, Foto: Printscreen/Youtube/EmilinaKuhinja
preukusno!
PRAVI SRPSKI RECEPT ZA PITU SA JABUKAMA: Samo uz ovu CAKU vam neće biti GNJECAVA
Recept za pitu sa jabukama koja nije gnjecava
Objavljeno:
Vočka koja je dostupna tokom cele godine i koju svi Srbi vole je jabuka. Sigurno je svima asocijacija na njih domaća bakina pita sa jabukama.
Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.
Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pitu
- 1 kg nakiselih jabuka
- 4 kašike griza
- 8 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 50 gr suvog grožđa
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 dl ulja
- 1 dl kisele vode
Priprema:
- Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.
- Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.
- Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.
- Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.
- Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.
- Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.
Bonus video: Recept za knedle
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!