Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
Savršena zimnica
RENDANI KUPUS KOJI ĆETE PRAVITI SVAKE GODINE: Recept DECENIJAMA star - zimnica kakvu samo PRAVE DOMAĆICE prave
Super rendani kiseli kupus jedva čeka da završi na polici sa ostalom zimnicom
Objavljeno:
Delimo vam recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godien za zimnicu.
Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga iseći i nožem, ali je preporučljivo koristiti poseban rende.Takođe možete da prilagodite odnos soli prema svom ukusu. Pre pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.
Sastojci
- 20 kg kupusa
- 800 g soli
- voda
- 1 dunja
- 1 jabuka
- 10 lovorovih listova
- pola šake zrna bibera
Priprema
- Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.
- Rendani kupus rasporedite u bure za kiseljenje. Ređajte ga gusto, sloj po sloj.
- Svaki sloj posolite i pritisnite batom dok ne primetite da voda curi.
- Između svaka 2 - 3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.
- Kada se bure napuni i pusti dovoljno vode, spreman je za kiseljenje.
- Poslednji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete posle ukloniti.
- Pokrijte kupus kesom vode ili kamenom i uverite se da nema dovoda vazduha.
- Bure čuvajte na tamnom, ako je moguće toplijem mestu da biste ubrzali proces kiseljenja.
- Posle nedelju, dve posudu premestite na tamno i hladnije mesto i ostavite da odstoji 3 - 5 nedelja.
- Kada kupus dostigne željeni ukus, uklonite vreću vode ili kamen, površinske listove i rendani kupus poređajte u prethodno sterilisane tegle.
- Čuvajte u frižideru ili na tamnom, hladnom mestu.
BONSU VIDEO:DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne
(Espreso/mojazimnica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!