SRBI POLUDELI ZA NEMAČKIM KOLAČEM, EVO ŠTA ZNAČI KAD SE PREVEDE NA NAŠ JEZIK: Ništa slično kod nas NE POSTOJI
Kolač RRaj i pakao, Foto: Prinstcreen/instagram/wolkenplausch

paŽnja

SRBI POLUDELI ZA NEMAČKIM KOLAČEM, EVO ŠTA ZNAČI KAD SE PREVEDE NA NAŠ JEZIK: Ništa slično kod nas NE POSTOJI

Ukoliko se pitate zašto ovaj kolač ima takav naziva – s prvim zalogajem shvatićete značenje njegovog imena.

Objavljeno:

Nemački kolač Himmel und Hölle ili u prevodu raj i pakao je fenomenalna voćna poslastica.

Ukoliko se pitate zašto ovaj kolač ima takav naziva – s prvim zalogajem shvatićete značenje njegovog imena.

U isto vreme je kiseo i sladak, sočan i kompakatan – a dolazi iz nemačke slatke kuhinje i odmah vas navodi da se zapitate nad smislom života.

Sastojci

Za biskvit koru

120 g maslaca

4 žumanceta + 3 kašike vode

150 g brašna +kašičica praška za pecivo

150 g šećera

nekoliko zrna soli soli

Za beze

4 belanceta

150 g šećera

1 kašičica limunovog soka

1 mala kašičica gustina

Za fil od maline

500 ml đusa

500 g malina (po želji višnje)

1 puding od vanile

2 kašike šećera

Za krem od pavlake

500 ml slatke pavlake

1 vanilin šećer

2 kašike kremfiksa

2 kašike šećera

Priprema

Maslac i šećer kremasto umutite, dodajte žumanca, so, vodu i na kraju prašak za pecivo koji ste prosejali s brašnom.

Belanca umutite sa šećerom, limunom i jednom kašičicom gustina.

Ove dve smese podelite na dva dela i pripremite dve tepsije iste veličine, obložene pek-papirom.

Stavite prvo žutu smesu, preko žute stavite beze smesu i pecite na 180 stepeni, u rerni koju ste ugrejali pre otprilike 25 minuta. Koru odmah izrežite na kvadratiće, posle ćete ih slagati preko krema.

Ispecite i drugu koru, samo je nemojte seći, neka ostane cela.

Kada ispečete kore, skuvajte krem s malinama. Maline možete zameniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.

Stavite na vatru 400 ml đusa, a u ostatak umešajte puding i šećer. Kada đus proključa, dodajte maline, pustite da i maline prokuvaju (ne previše samo minut, neka ostane pokoja malina u komadu), zatim povežite pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori. Kada se ohladi prvi sloj, premažite ga slatkom pavlakom koju ste umutili sa šećerom i kremfiksom.

Složite preko pavlake gornju koru koju ste podelili na kvadrate. I to je to.

Uživajte!

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/Zadovoljna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.