jedinstven ukusa
OVO JE JEDNA OD NAJTRAŽENIJIH TORTI U SRBIJI: Nju žene spremaju za sve prilike - kremasta sa domaćim korama
Torta Mađarica je jedna od najpopularnijih u našoj zemlji, sprema se od domaćih kora i sa preukusnim filom
Ova torta je prava bomba, danas je skroz zaboravljena, a nekada se spremala za sve velike prilike.
Njen naziv je toliko upečatljiv da jednom kada ga čujete ne možete da ga zaboravite.
Mađarica je kremasta torta koja će se vašim ukućanima će se dopasti jer će probati nešto novo.
Ovo su sastojci koji su vam potrebni:
Recept zahteva veliku pripremu, ali nećete zažaliti nijednog trenutka.
brašno - 600 g, belo
prašak za pecivo - 1 kašičica
maslac - 220 g na sobnoj temperaturi
jaja - 2 komada
šećer - 200 g kristal
vanila
kisela pavlaka - 6 supenih kašika (ili gusto kiselo mleko)
FIL
šećer - 180 g, kristal
sveže mleko - 1 l
skrob - 130 g od vanile
maslac - 330 g
crna čokolada - 200 g
vanila
PRELIV
crna čokolada - 100 g
masalc - 50 g
Rerna - 160-170 stpeni;
Ravan pleh - 2 komada i 8 komada papira za pečenje veličine okrenutog pleha;
Sve se radi mikserom.
U posudu miksera se sipa brašno sa praškom za pecivo, šećerom i muti se. Dodaje se maslac u kockicama, dva jajeta, kisela pavlaka, vanila i meša se na niskoj brzini dok se sastojci ne pomešaju i dok se ne oblikuje lopta od testa.
Vadi se iz posude, uvija se u foliju i ostavlja u frižideru na oko 1 sat. Nakon toga se deli na 8 jednakih delova i svaki deo se seče na tanku pravougaonu koru, preko brašnom posutog papira za pečenje. Prenosi se zajedno sa papirom na pleh rerne, okrenut sa dnom nagore.
Peče se na 160-170 stepeni oko 5-7 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju braon boju. Vadi se iz rerne i ostavlja sa strane. Na isti način se radi i sa drugim delovima testo. Lakše je da se radi sa dva pleha. Gotove kore se stavljaju jedna preko druge zajedno sa papirom za pečenje. Ohlade se.
Krem:
U jednoj šolji hladnog mleka se rastvara skrob. Preostalo mleko se ugreje na umerenoj vatri zajedno sa šećerom. U njega se dodaje rastvoren skrob i kuva se dok se ne dobije gust krem. Skida se sa vatre i dodaje se čokolada, meša se dok se ne istopi. Pokriva se folijom i ostavlja da potpuno ohladi. Nakon toga se muti mikserom maslac i kašiku po kašiku se dodaje krem. Na kraju se dodaje i vanila.
Sastavljanje:
U odgovarajući kalup/poslužavnik se stavlja jedna kora i premaže se sa 5-6 supenih kašika fila. Odozog se stavlja druga kora i takođe se premaže filom i tako do poslednje kore, koja se može takođe malo namazati ako je ostalo fila. Poravna se i ostavi da se ohladi.
Čokoladni preliv:
Na pari se rastope čokolada i maslac. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i prelivamo preko torte. Poravnamo.
Torta se ostavlja na jedan dan u frižideru, nakon toga se iseče širokim i ravnim nožem na male pravougaone komade.
(Espreso/Bonapeti.rs/Kulinarski blog Ossigeno)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!