najbolje za zimu
SECKANI KISELI KUPUS U TEGLI BEZ KONZERVANSA: Zaboravljena tradicionalna zimnica koju samo naši stari danas prave
Seckani kiseli kupus u tegli bez konzervansa je zaboravljena zimnica koju samo naši stari i dan danas prave za zimu
Domaćice uveliko razmišljaju šta da spremaju za zimnicu, pa osim ajvara, ljutenice, mešane salate, jedan recept za kiseli kupus na drugačiji način će vam dobro doći.
Toliko se jednostavna sprema, a u svakom zalogaju preko zime se uživa u njemu.
Seckani kiseli kupus u tegli je zaboravljena zimnica u Srbiji, a to se nekada obavezno pripremalo.
Recept je toliko jednostavan da ćete i sami videti da ne oduzima mnogo vremena.
Potrebni sastojci:
ZA 1 TEGLU
kupus - 2 - 3 šake (sitno iseckan ili 2 glavice srednje velčine za 12 - 13 tegli)
ZA SLANI RASTVOR
himalajska so - 2 supene kašike na 1 litar vode
* merne jedinice
Priprema:
Operite glavice kupusa i sitno iseckajte. Možete izrendati ako vam je lakše, na rende za čips bude najfinije.
Promešamo isečeni kupus i počinjemo da punimo oprane tegle, možemo koristiti čekić da pritiskamo malo. Nakon toga promešamo sol sa tačnom proporcijom vode i prelivamo kupus do grla tegle.
Zatvaramo lepo poklopce, promešamo nekoliko puta svaku teglu. Lepo je da svaki dan mešamo da se imitira proces pretakanja i da se fermentisanje ubrza.
Lak i brz recept sa kojim ćete nakon 3 nedelje imati gotov isečen kiseli kupus, koji ćete dikretno sipati u jelo koje kuvate i dodati sveže u salatu i ne samo to.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!