Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
prijatno
OVAKO BOSANSKE PRAVE ČUVENU PITU SA OMILJENIM SRPSKIM POVRĆEM: Naše DOMAĆICE ne znaju ključnu caku (RECEPT)
Recept za krompirušu
Objavljeno:
Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.
Sastojci:
- 500 gr kora za pitu
- 2 kg krompir
- 4 glavice crnog luka
- 1 šolja ulja
- soli po ukusu
- 1 kašičica bibera
Za preliv:
- šolja vode
- so po potrebi.
Priprema:
- Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.
- Odvojite po tri kore sa strane.
- Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.
- Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.
- Urolalajte i složite u podmazan pleh ili okruglu tepsiju.
- Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.
- Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.
- Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
- Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.
- Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.
Prijatno!
Bonus video:
Gostovanje Stručnjaka u Redakciji
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!