delikates
OVAJ KISELI KUPUS NA KINESKI NAČIN ĆE BALKANCI OBOŽAVATI: Recept je JEDNOSTAVAN, a OVAJ SASTOJAK svima omiljen
Preukusni kiseli kupus pravo iz Azije na našu trpezu
Sastojci koje sadrži ova pikantna korejska verzija turšije pomažu u borbi protiv prehlade i gripa. Kupus je bogat vitaminom C i fitonutrijentima, a beli luk antioksidansima koji jacaju imuni sistem i umanjuju infekcije. Chili prah sadrži kapsaicin, dok je đumbir poznati ayurvedski lek za kašalj i prehladu.
Međutim, prava moć kimchija krije se u procesu fermentacije tokom kojeg nastaju velike količine korisnih bakterija - probiotika koji jačaju imunitet i skraćuju trajanje prehlade.
Brzi recept za kimchi
Ovo je varijacija najpopularnije vrsti kimchija, tradicionalnog baechu kimchija. Biće vam potrebna jedna veća tegla sa poklopcem.
Sastojci:
- 1 šolja vode
- 4 mlada luka, isečena na štapiće dužine oko 5 cm
- 7 usitnjenih čenova belog luka
- 2 kašike usitnjenog ili izrendanog đumbira
- 2 kašike čilija u prahu
- 2 glavice nappa kupusa ili kineskog kupusa (bok choy)
- 1 dajkon rotkva srednje veličine
- ¼ šolje krupne morske soli
Priprema:
- Operite kupus i isecite ga na štapiće dužine 5 cm.
- Oljuštite dajkon rotkvu, po dužini prvo isecite na četvrtine pa na štapiće debljine oko 1 cm.
- Rastvorite so u vodi, stavite kupus i dajkon rotkvu u veliku činiju, prelijte mešavinom vode i soli i ostavite da stoji 6 sati ili preko noći.
- Prebacite kupus i dajkon rotkvu u teglu, dodajte mladi luk, beli luk, đumbir i čili i dobro promešajte.
- Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2 do 3 dana.
PREČI IM KUPUS OD ZDRAVLJA! Organizovali manifestaciju u Mrčajevcima uprkos zabrani okupljanja! (KURIR TV):
(Espreso/ Sensa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!