OVO JE BILA JUGOSLOVENSKA PRAZNIČNA TORTA: Jela se na SVADBAMA, a za ovu SVEČANOST je bila posebna (RECEPT)
Kremisimo torta, Foto: Home Made Recipes/ Printscreen/ Youtube

tradicionalni recepti

OVO JE BILA JUGOSLOVENSKA PRAZNIČNA TORTA: Jela se na SVADBAMA, a za ovu SVEČANOST je bila posebna (RECEPT)

Najukusnija praznična torta stare Jugoslavije će vam ispuniti sva čula

Objavljeno:

U Jugoslaviji su se slavile mnoge stvari, a najzastupljenije su bile proslave venčanja, rođendana i državnih praznika. Ova torta je bila vrlo zahvalna za ukrašavanje zbog svoje čvrstine, a zbog toga koliko je kremasta je bila omiljena ukusom.

Zbog toga su za većinu praznika u staroj Jugoslaviji domaćice spremale baš ovu "Kremisimo" tortu, evo ga i recept:

Sastojci:

Za braon patišpanje:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike brašna
  • 6 kašika rendane čokolade

Za bele patišpanje:

  • 2 kašike sirćeta
  • 8 kašika griza
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
Torta, Kremisimo torta
foto: Home Made Recipes/ Printscreen/ Youtube

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 200 g kvalitetnije crne čokolade
  • 200 g kvalitetnije bele čokolade
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 200 g mlevenog pečenog lešnika
  • 2 margarina
  • 400 g šećera u prahu
Torta, Kremisimo torta
foto: Home Made Recipes/ Printscreen/ Youtube

Za drugi fil:

  • 500 g šlag krema
  • 5 dl hladne mineralne vode
Torta, Kremisimo torta
foto: Home Made Recipes/ Printscreen/ Youtube

Priprema

  1. Prvo pripremiti bele kore. Umutiti dobro 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati kašiku sirćeta i na kraju 4 kašike griza. Promešati kašikom pa smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 150 stepeni oko 20 minuta. Napraviti još jednu koru od preostalog navedenog materijala.
  2. Fil: Umutiti žumanca sa 10 kašika šećera pa staviti fil da se skuva na pari. Skuvan fil ostaviti da se ohladi dok pripremate braon kore.
  3. Braon kora: Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera dok se šećer ne istopi. Dodati kašiku kakaoa i kašiku brašna, promešati varjačom i na kraju dodati 3 kašike rendane čokolade. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 180 stepeni oko 15 minuta. Od preostalog materijala napraviti još jednu koru.
  4. Drugi fil: Umutiti 100 g šlag krema sa 1 dl mineralne vode. Razraditi 2 margarina sa 400 g šećera u prahu i dodati ohladjenim žumancima. Dodati umućen šlag krem i čašu kisele pavlake. Podeliti smesu na dva dela. Otopiti posebno belu i posebno črnu čokoladu na pari. Dodati otopljene čokolade, crnu u jednu smesu, a belu u drugu smesu sa žumancima. Umutiti preostalih 400 g šlag krema sa 4 dl mineralne vode.
  5. Redosled filovanja: braon kora - žuti fil - posuti mlevenim lešnicima - umućen šlag - bela kora - braon fil - posuti mlevenim lešnicima - umućen šlag krem i tako dok se ne potroše kore i filovi. Tortu po želji dekorisati ostatkom umućenog šlag krema.

Detaljnu pripremu ovog tradicionalnog recepta pogledajte ovde:

(Espreso/ Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.