Kremisimo torta, Foto: Home Made Recipes/ Printscreen/ Youtube
tradicionalni recepti
OVO JE BILA JUGOSLOVENSKA PRAZNIČNA TORTA: Jela se na SVADBAMA, a za ovu SVEČANOST je bila posebna (RECEPT)
Najukusnija praznična torta stare Jugoslavije će vam ispuniti sva čula
Objavljeno:
U Jugoslaviji su se slavile mnoge stvari, a najzastupljenije su bile proslave venčanja, rođendana i državnih praznika. Ova torta je bila vrlo zahvalna za ukrašavanje zbog svoje čvrstine, a zbog toga koliko je kremasta je bila omiljena ukusom.
Zbog toga su za većinu praznika u staroj Jugoslaviji domaćice spremale baš ovu "Kremisimo" tortu, evo ga i recept:
Sastojci:
Za braon patišpanje:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike brašna
- 6 kašika rendane čokolade
Za bele patišpanje:
- 2 kašike sirćeta
- 8 kašika griza
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 200 g kvalitetnije crne čokolade
- 200 g kvalitetnije bele čokolade
- 1 čaša kisele pavlake
- 200 g mlevenog pečenog lešnika
- 2 margarina
- 400 g šećera u prahu
Za drugi fil:
- 500 g šlag krema
- 5 dl hladne mineralne vode
Priprema
- Prvo pripremiti bele kore. Umutiti dobro 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati kašiku sirćeta i na kraju 4 kašike griza. Promešati kašikom pa smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 150 stepeni oko 20 minuta. Napraviti još jednu koru od preostalog navedenog materijala.
- Fil: Umutiti žumanca sa 10 kašika šećera pa staviti fil da se skuva na pari. Skuvan fil ostaviti da se ohladi dok pripremate braon kore.
- Braon kora: Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera dok se šećer ne istopi. Dodati kašiku kakaoa i kašiku brašna, promešati varjačom i na kraju dodati 3 kašike rendane čokolade. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 180 stepeni oko 15 minuta. Od preostalog materijala napraviti još jednu koru.
- Drugi fil: Umutiti 100 g šlag krema sa 1 dl mineralne vode. Razraditi 2 margarina sa 400 g šećera u prahu i dodati ohladjenim žumancima. Dodati umućen šlag krem i čašu kisele pavlake. Podeliti smesu na dva dela. Otopiti posebno belu i posebno črnu čokoladu na pari. Dodati otopljene čokolade, crnu u jednu smesu, a belu u drugu smesu sa žumancima. Umutiti preostalih 400 g šlag krema sa 4 dl mineralne vode.
- Redosled filovanja: braon kora - žuti fil - posuti mlevenim lešnicima - umućen šlag - bela kora - braon fil - posuti mlevenim lešnicima - umućen šlag krem i tako dok se ne potroše kore i filovi. Tortu po želji dekorisati ostatkom umućenog šlag krema.
Detaljnu pripremu ovog tradicionalnog recepta pogledajte ovde:
(Espreso/ Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!