Obratite pažnju
ENDOKRINOLG OTKRIO KOJE 2 NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE JESTI U 40-IM: Loše su po organizam i UŽASNO GOJE
Organizam i telo se menjaju godinama, pogotovo kada se zađe u četrdesete, zato je to najbolje vreme da okrenete novi list i odreknete se nekih stvari.
Nutricionistkinja i endokrinolog Zuhra Pavlova rekla je da se od trenutka kada napunite 40 godina vide posledice života koji ste živeli do tog trenutka. Kao što koža pamti sve "grehove" iz mladosti, kao što je sunčanje bez zaštite, tako i celo telo će pokazati šta je najviše narušeno tokom dvadesetih i tridesetih.
"Čips i gazirana pića možete da zaboravite. Raznovrsna ishrana neophodna je da biste pre svega ceo organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, pasulj, sočivo, leblebije, žitarice i mlečne proizvode. Neophodno je da se češće jede morska riba, pečurke, grejpfrut, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokoli, kurkuma i kumin. Važno je unositi dosta tečnosti, ovo se odnosi pre svega na vodu", kaže Pavlova.
"Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, odlično je ‘pogonsko gorivo’ za maligne ćelije. Oštećuje proteine vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Svakako morate da se odreknete sokova i peciva. Takođe, pokušajte da smanjite beli hleb, testeninu, beli pirinač i žitarice", kaže Pavlova.
- Potrebno je da jedete raznu hranu radi zdravog mikrobioma - to je ključ dobrog varenja, a samim tim i zdravlja gastrointestinalnog trakta i celog tela. Tražite raznolikost unutar svake grupe hrane. Na primer, preporučuju se mahunarke: grašak, pasulj, sočivo, mungo pasulj, leblebija. Žitarice - ne samo pirinač ili heljda, već i proso, sirak, kukuruz, spelta, kinoa. Mlečni proizvodi koji su korisni su kiselo mleko, odlično utiču na organizam u celini, a posebno na mikrobiom - savetovala je doktorka.
Doktorka endokrinologije istakla je da žene ne smeju da zanemare hraniljivost ribe, posebno u srednjim godinama. Predložila je konzumiranje crvene ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline, stare sireve, pečurke, grejpfrut. Namirnice bogate omega-3 pomažu podstiču zdrave metaboličke procese. Takođe, zeleno voće i kiseli kupus mogu biti korisni kao izvor antioksidanata.
Prema njenim rečima, u ishranu je poželjno dodati i heljdu, orašaste plodove sa visokim sadržajem magnezijuma, proklijale žitarice i mahunarke, koji efikasno podstiču proces detoksikacije organizma. Od začina kurkumin deluje protivupalno, a vitamin C, koji se nalazi u citrusima, ali i u brokoliju, karfiolu i kimčiju, snažan je antioksidans.
(Espreso/zenablic)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!