NEVEROVATNO
KUVAR IZ 1967. GODINE REŠAVA MISTERIJU TURSKE I SRPSKE KAFE: Evo po čemu se TAČNO razlikuju, RETKO ko ZNA
Svakodnevno ispijate svoj omiljeni topli napitak koji je u Evropu došao u 17.veku a verovatno niste razmišljali o razlici između turske i srpske kafe, i da li ste sigurni koju zapravo vi pijete. Ali tu je ''Savremeni Kuvar'' iz 1967. godine koji će nam školski pojasniti razlike i sličnosti pripreme ovih kafa.
“Savremeni kuvar”, na više od 1000 strana, u kojem se nalazi više od 3200 recepata i saveta, u poglavlju “Kafa”, podseća i na predanje da zasluga za otkriće kafe pripada jednom “čobančetu koji je primetio da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua”. U Evropi je kafa počela da se pije sredinom 17. veka.
Da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koji je nekada svaka kuća imala, a kojima se širio miris mlevene kafe, potvrđuje i ovaj stari kuvar u kojem se u pripremi navodi važnost mlevenja kafe pre kuvanja. Mnogi su još ranije naglašavali koliko je bitno da sami sameljete kafu (ako ste u prilici) jer neverovatno je šta se sve može naći u kupovnoj mlevenoj kafi.
Priprema kafe:
“Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti”.
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
Srpska crna kafa
“Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’ a zatim je razliti u šoljice i služiti”.
Turska kafa
“Ova kafa se najviše pije u Bosni a spravlja se ovako: Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno”.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!