recept
U STAROJ JUGI SU OVU TORTU SVI TAMANILI, SADA JE NEPRAVEDNO ZABORAVLJENA: Kada je probate vratiće vas u DETINJSTVO
Mi imamo recept, a vi uključite rernu i transportujte se direktno u detinjstvo
Naše bake su je često i rado pravile, a današnje generacije je verovatno nisu ni probale. Žito torta je starinska torta, a oni koji su je probali znaju da je fantastičnog ukusa, a verujemo da je dugo nisu probali.
Nepravedno je zapostavljena, a sem sjajnog ukusa, vrlo je jednostavna za pripremu. Puna je oraha, a dodatni šmek daje joj muskatni oraščić.
Mi imamo recept, a vi uključite rernu i transportujte se direktno u detinjstvo.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
9 kašika šećera
7,5 kašika brašna
9 kašika mlevenih oraha
Za fil:
12 žumanaca
15 kašika šećera
5 kašika brašna
500 ml mleka
250 g putera
300 g mlevenih oraha
prstohvat muskatnog oraščića
Priprema:
Najpre umutite belanca 4 komada, pa im dodajte 3 kašike šećera. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne.
Zatim dodajte brašno (2,5 kašike) i 3 kašike mlevenih oraha. Lagano umešajte i sipajte na pleh obložen pek-papirom.
Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore. Kalup je 24 cm.
Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, i malo mleka, pa sve polako sipati u ostatak mleka i skuvati fil na pari. Nije potrebno dugo kuvanje.
Kada se prohladi, dodati puter, dobro umutiti mikserom, a zatim umešati orahe, i nastrugati po ukusu muskatni oraščić.
Filovati korice, kao i treću odozgo, fil razvući i oko torte. Ukrasiti po želji, predlog su seckani orasi.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!