recept
DŽEM OD ŠIPKA JE NEKAD BILO MNOGO TEŠKO SPREMITI: Danas je uz OVAJ TRIK to kao MAČIJI KAŠALJ, PRELAKO
Neka se ove godine u vašoj zimnici nađe i džem od šipka koji je odličan namaz za palačinke
Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju gotovu zimnicu u supermarketima.
Iako nam to danas u velikoj meri olakšava život, ipak domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Ako ste se odlučili da je sami pripremate, onda u vašem špajzu mora da se nađe i recept za džem od šipka.
Ovo je jedan od najlakših recepata, a odlična je stvar i to što ne morate da trošite vreme na čišćenje, samo izblendirajte plodove.
Sastojci:
1 kg šipka
340 g šećera
1 konzervans
1 l vode
Priprema:
Operite i osušite šipak, pa ga isecite sa obe strane. Stavite ga u blender i sipajte vodu, pa dobro izblendirajte.Ovo je najbolji način da uklonite lepljive semenke i dlačice.
Nema više napornog čišćenja, sad je sve gotovo broz. Dobijenu smesu procedite u šerpu i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Nakon toga smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 40-60 minuta.
Šipak mora dovoljno da omekša da možete da ga promešate. Kada omekša opet kratko izblendirajte, pa procedite. Vratite u šerpu i dodajte šećer i konzervans. Kuvajte dok ne krene da ključa. Sipajte džem u sterilisane tegle.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!