TOPI SE
OVU POSLASTICU U JUGOSLAVIJI JE SVAKA DOMAĆICA SPREMALA: Vratiće vas u DAVNA VREMENA, a NAZIV je baš SPECIFIČAN
Kolač Jugoslavija je bio jako popularan, kako zbog naziva tako i zbog jedinstvenog ukusa
Po ovim vrućinama svima nama prija nešto što će nas rashaditi.
Osim lubenice, dinje, sladoleda, napravite kolač koji se u Jugoslaviji redovno jeo.
Odmah će vas vratiti u ta vremena, a naziv je specifičan jer se zove kolač Jugoslavija.
Kolač sa biskvitom i pudingom od jabuka koji je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji. Sigurno će vam probuditi sećanja na neka prošla vremena.
Obradujte svoju porodicu ovim ukusnim desertom a naročito one starije članove koji još uvek pamte ta vremena.
Priprema je jednostavna a on je veoma ukusan i pogodan za sve prilike!
Sastojci za Biskvit:
200gr Sećera
120ml Ulja
4 Jaja
200gr Brašna
1 Prašak za pecivo
135ml Vode
Fil:
1l Vode
200gr Šecera
1kg Jabuka
2 Pudinga od vanile
Slatka pavlaka za šlag ili šlag iz kesice
Priprema:
Odvojimo belanca od žumanaca, a zatim umutimo belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca uz šećer i kada postanu penasta dodamo ulje i vodu.
Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i dodamo u smesu sa žumancima. Dobro umutimo mikserom pa sjedinimo sa belancima uz pomoć špatule.
Kada lepo promešate smesu, sipate je u pleh dimenzija otprilike 40x30 koji je prethodno obložen pek papirom. Ravnomerno ga izručite a potom prodrmajte da se lepo rasporedi.
Peče se na 180 stepeni 15,20min proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva gotov je.
Očistite jabuke, isečete na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada počnu da se ukuvavaju promešajte. Kada budu gotove što je otprilike nekih 20-ak minuta dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile.
Mešajte dok ne dobijete puding. Biskvit potom prelijete ovom smesom dok je još vruća. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga šlagom. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!