STARINSKI RECEPT ZA SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE: Tradicionalne ĆULBASTIJE oko kojih će se gosti OTIMATI
Ćulbastije u bešamel sosu, Foto: Printscreen/youtube/ Brzi i Fini Recepti

PROBAJTE

STARINSKI RECEPT ZA SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE: Tradicionalne ĆULBASTIJE oko kojih će se gosti OTIMATI

Neko ih zove đulbastije, neko ćulbastije, ali kako god ih zvali jedno je sigurno, ovo jelo je pravi specijalitet za sve gurmane

Objavljeno: 11:34h

Ovo jelo tradicionalno dolazi sa juga Srbije, a pravi se na dva načina, a ovaj recept je ćuftice koje se kuvaju u belom sosu sličnom kao što je bešamel.

Sastojci:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 350 g krompira
  • 3 čena belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • so, biber

Za preliv:

  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 g kačkavalja
  • 1 kašičica soli
  • svež peršun

Priprema:

U mleveno meso dodajte sitno naseckan beli i crni luk, narendani krompr, celo jaji i sve žačinite po ukusu. Sjedinite smesu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir. Na dno posude koja može da ide u rernu sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko mesa, pa preko njega poređajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata. Pred kraj pečenja foliju skinite da se uhvati korica. Pre služenja pospite sa malo sveže naseckanog peršuna.

01:00

Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/stvarukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.