ODLIČAN
RECEPT ZA NAJPOPULARNIJI KOLAČ SA MAKOM ĆE VAS BACITI NA POD: Pravi se veoma brzo, a DAVIĆETE SE U NJEMU
Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa. Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni
Retko ko pravi ovako onaj popularni desert, fantastičan kolač sa makom koji se samo zamuti.
Sastojci
Za koru:
2 čaše (od 200 ml) brašna
2 jajeta
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 čaša šećera
1 kesica praška za pecivo
1 limun (izrendana korica)
Za fil:
300 ml mleka
1,5 čaša mlevenog maka
1/2 čaše griza
1,5 čaša šećera
Priprema
Kore: U jednu dublju posudu razbiti jaja, dodati šećer i umutiti. Zatim dodati ulje i mleko, sjediniti, pa ubaciti brašno sa pecivom i koricom od limuna. Dobro sjediniti.
Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa. Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni.
Dok se peče korica spremamo fil: Mleko sa šećerom staviti da provri. Smanjiti temperaturu i, uz neprestano mešanje, sipati mešavinu maka i griza. Kuvati dok se fil ne zgusne.
Izvaditi pleh sa zapečenom koricom, sipati fil, rasporediti ga, pa preko sipati drugu polovinu testa i vratiti da se kolač ispeče. Probati čačkalicom da li je pečen. Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke. Uživajte u ukusu, jer kolač uopšte nije suv, naprotiv sočan je kao da je preliven. Ko voli mak, sigurno će mu se svideti.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!