probajte ako niste
TORTA BELI EGIPAT OSVAJA KAO DUŠAN SILNI: Ko je jednom proba, nikad više nije svoj, ZALUDELA JE SVE (VIDEO)
Umutite slatku pavlaku, dodajte sirni namaz i sjedinite
Sastojci
za 6 osoba
Za 3 korice
9 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika mlevenog, pečenog lešnika
3 kašike brašna
I fil
9 žumanaca
10 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
750 ml mleka
7 kašika gustina
100 g maslaca
150 ml slatke pavlake (koristila sam biljnu jer nisam našla mlečnu)
100 g bele čokolade
II fil
350 ml slatke pavlake
50 g sirnog namaza
*ako koristite mlečnu slatku pavlaku dodajte 2 kašike šećera u prahu
Još:
100 g mlevenog, pečenog lešnika
Dekoracija:
200 g bele čokolade za kuvanje
1 kesica šlag pene 40 g
100 ml hladne kisele vode
Priprema
1. Prvo pripremiti lešnike. Sirove lešnike rasporediti po velikom plehu od rerne i ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći dok opna ne dobije skroz tamnu boju (skoro crnu) ali ne dopustite da se prepeku. Meni je bilo dovoljno 15ak minuta. Odmah ih prebacite na kuhinjsku krpu ili ubrus i protrljajte. Ukoliko neke ne uspete da oljuštite skroz, nema veze jer se neće ni osetiti. Ohladite ih. Kad se ohlade sameljite.
2.Rernu uključite na 200 stepeni. Mutite belanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite još malo. Na kraju umešajte varjačom 4 kašike mlevenog lešnika i kašiku brašna. Kalup (okrugli 24cm) obložite pek papirom i izručite smesu. Pecite 10-15 minuta na 200 stepeni. Isto ponoviti još 2x, treba da dobijete 3 kore. Ostavite da se ohladi pa tek onda odvojite od pek papira.
3. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte gustin i mleko, izmiksajte, ostatak mleka stvaite da provri. Kad provri malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne pa umešajte belu čokoladu izlomljenu na kockice. Skinite sa ringle,prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte umućenu slatku pavlaku i umućen maslac, sve dobro sjediniti. Odvojite nekoliko kašika fila za premazivanje torte na kraju.
4. Umutite slatku pavlaku, dodajte sirni namaz i sjedinite.
5. Filujte tortu na sledeći način: biskvit – krema 1 – krema 2 – posuti lešnicima biskvit- krema 1- krema 2- posuti lešnicima biskvit- kremom 1 premazati celu tortu, sa strane zalepiti listove čokolade Izrada čokoladne dekoracije Čokoladu otopiti na pari, izručiti na tacnu obloženu pek papirom i staviti u zamrzivač na 5- 10 minuta. Izvaditi, iseći na kocke željene veličine, posuti Dekor Mix srcima i vratiti u zamrzivač da se potpuno stegne pa dekorisati tortu.
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!