DA SE KUPUS RIBANAC NE BI POKVARIO OBAVEZNO STAVITE OVO U NJEGA: Za tu caku nisu čuli ni SELJACI
Kupus ribanac u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

savet

DA SE KUPUS RIBANAC NE BI POKVARIO OBAVEZNO STAVITE OVO U NJEGA: Za tu caku nisu čuli ni SELJACI

Ipak, za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvek se nađe mesta na polici špajza

Objavljeno: 10:23h

Nije jednostavno kiseliti kupus kada živiš u stanu, kada nemaš gde da staviš bure ili plastičnu kantu.

Ipak, za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konezrvansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvek se nađe mesta na polici špajza.

Za jednu teglu od 1,5 litre potrebna vam je:

srednja glavica kupusa, oko 1,5 kg;

1,5 kašika soli;

Kupus ribanac
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber);

par zrna kukuruza za žutu boju kupusa;

Tegle dobro operite i osušite na vazduhu ili sterilizujte u rerni na 100°C. Glavici kupusa uklonite spoljašnje listove i eventualna oštećenja. Operite je i isčetvrtajte.

Kupus možete izribati na ribež ili iseći na trake (na deblje ili tanje, u zavisnosti od želje). Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga, dobro izgnječite, dodajte začine i promešajte.

Ovako izmešani kupus prebacite u teglu, dobro pritisnite šakom i dodajte tečnost koja je ostala u posudi u kojoj ste ga mešali sa solju i začinima. U manju teglu (koja mora proći kroz otvor veće) stavite kamenje, klikere ili nešto teško kako bi pritisli kupus koji sve vreme mora biti pod tečnosti.

Kupus ribanac
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Prekrijte otvor tegle tkaninom i zavežite konopcem ili gumicom. Važno je da kupus ima vazduha, ali i da sprečite upadanje mušica ili trunja.

Prvih 24 sata nekoliko puta pritiskajte manju teglicu kako bi kupus ispustio tečnost (rasol). U slučaju da u roku 24 sata ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šoljici vode promešajte kašičicu soli i dodajte onoliko koliko je potrebno da prekrije sav kupus. Ulijte, promešajte i ponovo pritisnite teglicom.

Kupus će se kiseliti tri do deset dana, koliko mu je potrebno za fermentaciju. U tom periodu držite ga na tamnijem mestu i sobnoj temperaturi, od 18 do 23°C. Svaki dan ga proveravajte i pritiskajte kako bi bio pod vodom.

Kupus ribanac
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Nakon tri dana probajte ga. Ako se ukiselio (što zavisi od temperature), zatvorite teglu njenim poklopcem i ostaviti je u frižider. Ako imate hladniji špajz, podrum ili terasu, možete ga i tu držati neko vreme.

U slučaju da se na površini pojavila beličasta prevlaka, nemojte brinuti jer se radi o normalnom procesu. Jednostavno je skinite kašikom.

Ovako ukiseljen kupus trajaće dva meseca, a tokom jeseni i zime možete napraviti još nekoliko novih tura.

Uvek pokušajte koristiti veću teglu kako kupus prilikom fermentacije ne bi "kipio" preko ivica. Najbolje je teglu dodatno staviti na tanjirić kako bi pokupio moguće "ključanje" kupusa.

Bonus video:

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/Agroklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.