OVAKVO SLATKO OD ŠLIVA SU SPREMALE NAŠE BAKE: Pravi se u KREČU, a na JEDNU STVAR morate OBRATITI PAŽNJU (RECEPT)
Slatko od šljiva, Foto: Kuvaj uzivo/ Printscreen/ Youtube

tradicionalno

OVAKVO SLATKO OD ŠLIVA SU SPREMALE NAŠE BAKE: Pravi se u KREČU, a na JEDNU STVAR morate OBRATITI PAŽNJU (RECEPT)

Trebaju vam šljive srednje veličine sa sastavom koji je baš kako treba za slatko, pekmez i ostale vrste zimnice

Objavljeno:

Vrlo je važno koje šljive kupujete za slatko. Najbolje da to budu domaće sorte: požegača(neko je zove i madžarka), može i čačanka (čačanska rodna). Zašto?

To su šljive srednje veličine sa sastavom koji je baš kako treba za slatko, pekmez i ostale vrste zimnice. Stenlejka ne dolazi u obzir, to je samo voda, dobićete neku kašu, nešto između slatka i pekmeza.

Slatko od šljiva
foto: Kuvaj uzivo/ Printscreen/ Youtube

Krečna voda

Dakle krečna voda, ako se pripremi kako treba, nema nikakvih opasnosti sa njom po zdravlje.

Kreč možete nabaviti u svakom stovarištu, prodaje se na meru, kupite najmanju moguću količinu.

Malu količinu od tog grumena, kao mandarina, stavićete u posudu sa vodom, najbolje veća tegla ili šerpa, cca 1-2 l.

Obrati pažnju: jedino je taj deo malo kritičan, pošto prilikom gašenja kreča, a to sad radimo, dolazi do nekih hemisjkih rekacija, visoke temperature a i prskanja.

Priprema

Potreban vam je odgovarajući pribor:

  • nož za čišćenje, manji ali oštar
  • sredstvo za vađenje koštica; to može da bude svašta, meni je najlakše da pripremim malo deblje štapiće, kao na slici i da ih malo obradim istim nožem.
Slatko od šljiva
foto: Kuvaj uzivo/ Printscreen/ Youtube

Mera je sledeća:

  • Težina neočišćenih šljiva = količina šećera
  • Operemo i šljive i počinje:

Faza čišćenja šljiva

U principu šljive se lako ljušte, samo započnete i vučete. Neke ljuštiti kao krompir, zavisi koliko je koja zrela.

Kad smo oljuštili šljive (ne diraj koštice) prelivamo ih krečnom vodom .

Naravno, ne ovako, samo sam slikala da vidite kako izgleda. Šljive moraju biti potpuno prelivene krečnom vodom, što bi se reklo da ogreznu.

Stoje otprilike pola sata, osetićete pod rukom kad malo očvrsnu.

Slatko od šljiva
foto: Kuvaj uzivo/ Printscreen/ Youtube

Ispiranje šljiva

Prospite krečni rastvor i prebacite šljive u cediljku. Ispirajte pod jakim mlazem hladne vode dok god ne krene čista voda sa šljiva.

Čišćenje od koštica i kuvanje šljiva

  1. Kad završite sa ispiranjem, stavite šećer sa vodom da se otopi i malo zgusne, znate već tu fazu. Prvo slabija vatra, dok se ne otopi pa zatim pojačate.
  2. Za to vreme ćete očistiti koštice. Uzmete šljivu,obuhvatite prstima i pogurate košticu onim štapićem o kome sam pisala.
  3. Napomena: U ovoj fazi možete ubaciti u poneku šljivu, mali komad oraha ili badema.
  4. Dok ste očistili šljive, već je spreman šećer pa lepo dodajte šljive da ne potamne na vazduhu.
  5. Kada dodam šljive stavim na četvorku a posle smanjim na trojku.
  6. Pri kraju kuvanja dodajte malo limunovog soka. Poželjno je dodati šipku vanile ili list rozetle.
  7. Naravno, najbolji način da proverite da li je slatko kuvano je da malo soka stavite na tacnicu da se prohladi pa ako lepo gusto klizi sa kašičice, onda je gotovo.

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI:

01:16

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI

(Espreso/ Amarilis online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.