Recept
OVO JE STARI, PROVERENI RECEPT ZA NAJBOLJI AJVAR: Napravite ga onako kako su ga spremale NAŠE BAKE
Domaći je uvek bolji od kupovnog, pa naučite kako se pravi najbolji ajvar
Pravi ajvar se pravi od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu u njega se ne dodaje ništa više, ali ako želite da bude pikantniji može da se stavi ljuta papričica. Jesen i zima ne mogu da se zamisle bez ajvara, a kako se paprike koriste u većini recepata za zimnicu, bitno je da odaberete kvalitetne.
Birajte one crvene, pljosnate i dugačke, pravilnog oblika. Treba da bude mesnata, ali što suvlja, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.
Sastojci:
25 kg paprika
250 ml ulja
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
Priprema:
Ispecite paprike i stavite ih u najlon kese, pa ostavite da stoje nekih sat do dva. Nakon toga ogulite paprike i stavite u cedeljiku. Njabolje da stoje preko noći, jer moraju da se ocede. Paprike sameljite i dodajte ih u šerpu u koju ste malo nauljili. Pržite i mešajte, a u drugoj šerpi zagrejte ulje (250 ml).
Preko paprika sipajte zagrejano ulje i dobro promešajte, pa nastavite da pržite. Potrebno je da pržite još nekih 2-3 sata, uz povremeno mešanje. Kao i kod džema, da li je ajvar gotov proveravate varjačom. Kada prođete varjačom po dnu i ako se ne smesa ne spaja odmah, gotov je.
Na kraju dodajte šećer, so i sirće i dobro promešajte. Pola sata pred kraj prženja sterilišite tegle u rerni na 100°C. Vruć ajvar sipajte u vrele tegle i zatvorite. Vratite u rerni i ostavite još sat vremena na 75°C.
Napomena: Nemojte da prepržite ajvar, jer može da se desi da ulje ispliva na površinu.
KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!