recept
PRIPREMA ZIMNICE JE VEĆ POČELA, A OVO NE SMETE DA PRESKOČITE: Evo kako se pravi NAJBOLJI KUVANI PARADAJZ
Ukusan sos bez kog zima ne o,mže da prođe
Bliži se priprema zimnice, neke domaćice su već uveliko počele da spremaju domaće specijalitete za zimu. Ovo je najbolji recept za kuvani paradajz koji posle možete koristiti za mnoga jela. Kao sos, kao dodatak jelu ili kao umak.
Evo recepta.
Sastojci:
zreo paradajz
nekoliko ljutih feferončića
po 1 svežanj listova celera i peršuna
2 do 3 glavice crnog luka
po ukusu so
Priprema:
1. Dobro zreo paradajz oprati i očistiti ako ima bilo šta na njemu, takođe odseći onaj deo gde je bila drška.
Iseći na polovine ako su manji a ako su veći, kao što su bili moji, iseći na 4 dela.
Paradajz staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati, dodati feferončiće, ako ne volite da je po malo ljutkasto staviti nekoliko zelenih paprika, koje ste očistili od semenki i peteljki i isekli ih na manje parčiće.
Listove peršuna i celera dobro oprati i njih staviti u šerpu sa paradajzom i paprikom.
Staviti sve da se kuva i uz često mešanje kuvamo sve dotle dok kožica ne počne da se odvaja od paradajza.
2. Skloniti sa ringle i ispasirati celu smesu kroz đevđir ( ovo je bio posao mog muža ) ako kojim slučajem prođe neka semenka, procediti ponovo kroz gustu cediljku da nema ni jedne semenkice, vratiti nazad u šerpu, dodati so i kuvati, stalno mešajući ( ovaj deo posla najviše mrzim ) dok se ne ukuva, to jest dok ne dobijete dve trećine tečnosti od celokupne tečnosti sa kojom ste počeli.
Ovde morate sami da odlučite koju gustinu kuvanog paradajza volite. Moj muž obožava da pije kuvani paradajz i za nas je ovako najbolje.
Skuvani paradajz sipati u čiste i zagrejane flaše, u mom slučaju tegle, jer nisam imala flaše, zatvoriti tegle / flaše, zatvoriti ih i zaviti u ćebe i tako ih ostaviti da se ohlade.
4. Ohlađene flaše / tegle čuvati gde čuvate i ostalu zimnicu.
Neko stavlja so da se kuva sa paradajzom, neko ne stavlja so uopšte, vi odlučite kako vi volite.
Takođe, neko stavlja nekoliko kašičica šećera, neko ne, sve zavisi koliko je paradajz kiseo i šta vi volite.
Kod spremanja kuvanog paradajza kao i kod cele zimnice veoma je važno da vam sve bude čisto i bez trulih delova voća i povrća.
Majke i snajke
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!