paŽnja
KADA ČUJETE KOLIKO JE ZDRAV PROSO, UZIMAĆETE GA SVAKI DAN: Ljudi sa ovom BOLESTI bi ga trebali JESTI SVAKODNEVNO
U srednjem veku proso su koristili i stanovnici Evrope, takođe je bila namirnica koja se nalazila i na srpskoj srednjovekovnoj trpezi. U poslednje vreme sve više se koristi u svakodnevnoj ishrani, a cena prosa je oko 200 dinara po kilogramu u proseku
Proso je žitarica sitnog okruglog oblika i tvrde opne kojom je obavijeno žuto zrno, a kada se koristi u jelima, opnu je potrebno odstraniti
U srednjem veku proso su koristili i stanovnici Evrope, takođe je bila namirnica koja se nalazila i na srpskoj srednjovekovnoj trpezi. U poslednje vreme sve više se koristi u svakodnevnoj ishrani, a cena prosa je oko 200 dinara po kilogramu u proseku.
Ova žitarica ne sadrži gluten, pa kako je sve više ljudi koji su alergični na gluten, uz pomoć prosa uspešno zamenjuju druge žitarice. U 100 g sirovog prosa nalazi se oko 11 g proteina, 8,5 g vlakana, masti 4,23 mg gvožđa. U porciji od 100 g sirovog prosa ima 378 kalorija. Proso je dobar izvor vitamina B kompleksa, a sadrži minerale magnezijum, kalijum, cink, bakar, mangan...
Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku ishranu Amiti Gadre, dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više gvožđa i kalcijuma od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu šećer u krvi.
Ujedinjene nacije su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa, a na proglašenju Ku Donđu, glavni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, naglasio je nutritivnu vrednosti prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rešavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.
(Espreso/najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!