smršajte lako
JEDITE VAŠU OMILJENU PASTU I MRŠAVTE: Skrob i testenina NISU VAŠI NEPRIJATELJI, evo i kako
Stručnjaci podsećaju da su ugljeni hidrati jedan od tri najvažnija mikronutrijenta
Ukoliko ste na putu gubljenja kilograma, ova vest bi mogla vas posebno da obraduje! Naime, verovatno je prva stvar koju ste uradili, kada ste krenuli u taj iscrpljujući proces, izbacivanje ugljenih hidrata i to je ujedno bila najteža odluka.
Ali, stručnjaci sada poručuju da ne morate da se odreknete testenine i krompira, posebno zahvaljujući jednom zgodnom triku.
Stručnjaci za hranu poručuju da se sve svodi na to kako ove namirnice služite i jedete.
Trik je vrlo jednostavan, a opet tako učinkovit: umesto da sipate vrelu testeninu i jedete tek ispečen krompir, ohladite ih kako bi se ohladili i ugljeni hidrati!
Zašto? Zato što hladni ugljeni hidrati imaju niži glikemijski indeks.
Lični trener Nik Mičel kaže: - Hrana sa nižim glikemijskim indeksom može vam pomoći da smršate, jer čini da se duže osećate siti.
- Ona takođe mogu da zaustavi nagli porast i pad nivoa šećera u krvi koji dovodi do gladi, koji izaziva prejedanje i povećanje telesne težine.
Pakuješ ručak za posao? Skuvaj hranu bogatu ugljenim hidratima prethodne noći i jedi je hladnu sledećeg dana. Hladna testenina ili salata od pirinča sa puno povrća, ili hladna krompir salata sa domaćim kečapom, a ne majonezom, i puno začinskog bilja su idealni.
Skrob je vaš prijatelj
Neka hrana bogata ugljenim hidratima, kao što su pasulj i krompir, takođe su odličan izvor otpornog skroba.
Ova vrsta skroba se ne vari i deluje kao vlakna, nudeći mnogo zdravstvenih pogodnosti za vaš organizam, uključujući snabdevanje creva probioticima (odlično za dobre bakterije u crevima). Takođe se smatra da može pomoći u smanjenju upala u telu i može pomoći u prevenciji raka debelog creva.
Osim toga, može vam pomoći i da smanjite telesnu težinu tako što vam pomaže da se duže osećate sito.
Inače, možete povećati otporni skrob u pomenutoj hrani tako što ćete je jesti hladnu, a to vam čak može pomoći i da izbegnete skokove šećera u krvi.
Ne demonizujte ugljene hidrate
Ugljeni hidrati često bivaju demonizovani i proglašeni kao inherentno loši, ali zaista ne bi trebalo da ih posmatramo na taj način, jer su oni jedan od tri mikronutrijenata koji su potrebni telu za normalno funkcionisanje.
Dijetetičarka Megan Hilbert objašnjava da su ugljeni hidrati neophodni za naše zdravlje i dobrobit: - U stvari, oni su najvažniji izvor energije za naša tela. Obezbeđuju gorivo za nervni sistem, naše organe, posebno mozak, i mišićno tkivo.
- Ugljeni hidrati su tokom godina bili proglašeni za apsolutno zlo, ali su važni za mnoštvo funkcija u telu, kao što je obezbeđivanje brzog izvora energije za vežbe, napajanje mozga koji vuče 20 odsto naših energetskih potreba i napajanje ćelija u telu.
Naravno, te ne znači da treba da jedete grickalice, te i dalje na snazi stoji preporuka da izbegavajte čips, smokije i sličnu hranu, ali kada je reč o zdravim celim ugljenim hidratima, kao što su smeđi pirinač, integralne žitarice, zob i pasulj, jedite ih slobodno!
(Espreso/Srbija danas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!