prelako
JEDNA ŠERPA I GOTOVA TORTA: Tako je i dobila NAZIV, najbolje je što nema PRANJA SUDOVA (RECEPT)
Preukusna Šerpa torta ne osvaja samo svojim ukusom, već i svojom jednostavnošću, za njenu pripremu potrebna vam je samo jedna šerpa
Mnogi se pitaju zašto se ovaj dezert zove Šerpa torta, a razlog je vrlo jednostavan, zato što se i peče i fil sprema u jednoj istoj šerpi. Jednostavno se pravi, ne traži previše skup materijal, a ima bogat čokoladni ukus.
U mnogim delovima Srbije „Šerpa torta“ poznata je i kao torta koja se pravi od samo dva jajeta, jer je toliko potrebno za pripremu izdašnog patišpanja.
Sastojci:
Za koru:
- 10 kašika mleka
- 2 kašike kakao praha
- kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
- 10 kašika brašna
- 12 kašika šećera
Za fil:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 250 g mlevenih oraha
- 1 l mleka
- 15 kašika šećera
Za ukrašavanje:
- 50 g čokolade
- 20 g putera
- 50 g mlevenih oraha
- 100 g šlaga
Priprema:
- Za kore jaja dobro umutite sa šećerom. Dodati mleko, ulje, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Izliti u podmazanu i brašnom posutu šerpu, koja mora biti dublja. Peći na 220 stepeni oko 25 minuta.
- Kada je pečeno ostaviti da se ohladi pa iseći na 4 dela. Za fil stavite mleko sa šećerom da se kuva 15 minuta. Dodati margarin, čokoladu i mlevene orahe i kuvati još nekih 15-tak minuta da masa postane malo gušća nego za palačinke.
- Oprati šerpu u kojoj su se kore pekle. Staviti gornji deo kore u šerpu tako da bude pečeni deo okrenut ka dnu šerpe. Fil otprilike podeliti na tri dela. Uzeti kutlaču i fil lagano sipati preko kore. Dodati drugu koru i opet preko sipati deo fila lagano sve pritiskajući. Postupak ponoviti i sa trećom korom.
- Četvrtu koru staviti na vrh, ali da ovaj put pečeni deo bude okrenut ga gore. Lagano pritiskati prstima da se fil lepo "zalepi" za kore. Ostaviti u frižideru 4-5 sati da se sve lepo stegne. Nožem lagano odvojiti tortu od stranica šerpe i prevrnuti je na tacnu. Po želji, ukrasite je umućenim šlagom, mlevenim orasima ili tankom glazurom od 50 grama rastopljene čokolade i margarina.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!