preukusno
OVAKO SU BAKE U JUGI PRAVILE RAŽANI HLEB: Zbog 1 sastojka ostaje SVEŽ i do 4 dana (RECEPT)
Recept za ražani hleb koji ostaje svež i do 4 dana
Većina Srba voli da jede hleb, posebno za doručak. Međutim, postoje oni koji iz zdravstvenih, ili nekih drugih razloga ne mogu da ga jedu pa traže alternative. Domaći ražani hleb je svakako uvek bolja i zdravija, a ukusnija opcija!
Sastojci:
- 200 g pšeničnog integralnog brašna
- 200 g raženog hleba
- 200 g speltinog brašna
- 3 kašičice soli
- 3 prstohvata askorbinske kiseline ( vitamin C)
- 4 kašike semenki suncokreta
- 4 kašike semenki lana
- 4 kašike semenki susama
- pola kocke svežeg ili kesica suvog kvasca
- 1 kašičica meda
- 640 ml tople vode
Postupak:
Svež kvasac pomešajte sa medom i sjedinite ih u glatku masu. U drugoj posudi pomešajte sva brašna, semenke, so, askorbinsku kiselinu i semenke. Zatim u to dodajte kvasac prethodno izmešan sa medom i toplom vodom. Sve lepo promešajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na hladnom preko noći. Sledećeg dana izvadite i ostavite još 2-3 sata na toplom. Pospite malo brašna po površini, izvaditi testo i pospite po njemu malo brašna, a sa strane ga naborajte, kao pismo. Desnu stranu preklopite do pola, zatim levu, pa gornju i donju stranu. Brašno ne treba da umesite u hleb, već ga ostavite na površini. Zatim ga stavite u posudu koju ćete obložiti papirom za pečenje i poklopiti poklopcem. Prvih 7 minuta pecite na 250°C, a zatim narednih 35 minuta na 230. Na kraju skinite poklopac i pecite još 15 minuta, da bi dobio lepu i hrskavu koricu.
Bonus video: Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!