balkanski specijalitet
JESTE LI ZNALI ŠTA JE BOSANSKA KALJA? Ovo preukusno JELO jedemo i u SRBIJI, ključna razlka je u MESU (RECEPT)
Ako ste ljubitelj slatkog kupusa, onda ćete tek voleti bosansku kalju
Tradicionalno jelo u Bosni, čiji naziv vodi poreklo iz arapskog jezika i označava čorbu od kupusa s mesom. U orignalu se sprema sa jagnjetinom ili ovčetinom.
Ovo jelo je skoro kao slatki kupus, samo bolje, meso mi:
Potrebno je: – 1 kg svežeg kupusa – 600 gr mesa (jagnjetine) – veća glavica crnog luka – 2 šargarepe ili mrkve kao što kažu u Bosni – 3 čena belog luka – 1 veći krompir – malo seckanog peršuna – 400 ml paradajz pelata – 2 kašičice mlevena paprike (ja stavljam jednu ljute, jednu slatke) – so, biber – 1 kašičica brašna
Priprema:
- Na ulju izdistati iseckan crni luk i mrkvu, pa im dodati meso isećeno na manje komade (kocke kao za gulaš). Dinstati 10-tak minuta, pa naliti 1 l vode da se kuva.
- Kuvati 20 min da malo meso omekne.
- U međuvremenu krompir oguliti pa seći ns kocke.
- Kupus oprati pa seći na veće delove.
- Staviti krompir u šerpu s mesom, dodati kupus, naseckan peršun, naliti paradajz pelat i dodati još vode.
- Dodati so, biber, suvi začin i mlevenu papriku.
- Kuvati dok meso ne bude skroz mekano i kupus omekšao.
- Pri kraju iseckati beli luk i dodati.
- Na kraju kuvanja razmutiti kašičicu brašna sa malo vode, sipati u kupus, da bi dobili na gustini.
- Služiti toplo uz domaći hleb .
A ako vam se jede običan slatki kupus, ovo je najbolji trik za njegovu zapršku.
KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA:
(Espreso/ Ekuhinja)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!