PIŠITE RECEPT
OVAJ SPECIJALTET IZ JUGOSLAVIJE JE NEKAD BIO GLAVNI NA STOLU: Danas ga RETKO JEDETE, BAKE znaju u čemu je TAJNA
Jugoslovenska popara je jelo koje je nekad bilo glavno za doručak ili večeru
Na ovom starinskom jelu smo svi odrasli. Još u Jugoslaviji majke i bake su nam redovno to spremale za doručak ili večeru. Danas mnogi izbegavaju to da jedu, a ne znaju da je ukus neprocenjiv.
Sastojci
stari hleb
1. kašika kajmaka
1. kockica putera
sir
voda
mleko
so
Priprema
Isecite hleb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili ,prepržen, za neku čorbicu…
U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da ‘’baci ključ’’. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.
Jedite toplo, ali ne vruće.
Posluživanje
Poseban ‘’šmek’’ popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (butera,kajmaka)... Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka…
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!