OVAJ SPECIJALTET IZ JUGOSLAVIJE JE NEKAD BIO GLAVNI NA STOLU: Danas ga RETKO JEDETE, BAKE znaju u čemu je TAJNA
Popara, Foto: Printscreen/Youtube/SVET KUHINJE - KITCHEN WORLD

PIŠITE RECEPT

OVAJ SPECIJALTET IZ JUGOSLAVIJE JE NEKAD BIO GLAVNI NA STOLU: Danas ga RETKO JEDETE, BAKE znaju u čemu je TAJNA

Jugoslovenska popara je jelo koje je nekad bilo glavno za doručak ili večeru

Objavljeno:

Na ovom starinskom jelu smo svi odrasli. Još u Jugoslaviji majke i bake su nam redovno to spremale za doručak ili večeru. Danas mnogi izbegavaju to da jedu, a ne znaju da je ukus neprocenjiv.

Sastojci

Popara
foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

stari hleb

1. kašika kajmaka

1. kockica putera

sir

voda

mleko

Kačamak
foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

so

Priprema

Isecite hleb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili ,prepržen, za neku čorbicu…

U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da ‘’baci ključ’’. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.

Kačamak
foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Jedite toplo, ali ne vruće.

Posluživanje

Poseban ‘’šmek’’ popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju,obratite pažnju na količinu masnoće (butera,kajmaka)... Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka…

Bonus video:

00:49

Kuvar Raša otkrio recept za pet savršenih jela internacionalne kuhinje

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.