!["OBRNUTI KOLAČ SA NUTELOM" VODA NA USTA KRENE SAMO OD NAZIVA: Recept ne može biti JEDNISTAVNIJI, a UKUS izuva](/data/images/2023/06/21/19/1391247_screenshot-5_ls.jpg)
kolač po vašem ukusu
"OBRNUTI KOLAČ SA NUTELOM" VODA NA USTA KRENE SAMO OD NAZIVA: Recept ne može biti JEDNISTAVNIJI, a UKUS izuva
Kolač sa nutelom i orasima niko ne odbija
Ovaj kolač biće pravi letnji užitak! Nije jak, iako ima nutelu, a topi se u ustima!
Sastojci:
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- vanilin šećer
- 2 žumanca
- 7 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 100 g putera
- 300 g mlevenih ili seckanih oraha
Fil:
- 7 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 2 vanilina šećera
- 3 kašike mleka
- 250 g putra
- 250 g nutele
- rendana čokolada po izboru, najbolje bela
Priprema:
U kalup koji je recimo 34 cm sa 28 cm stavite pek papir, pa ga rukama “obložite” sa 100 g putera. 300 g seckanih oraha dodati u pleh i ostavite po strani dok se ne napravi biskvitna smesa. Odvojte odmah belance od žumanaca, pa 9 belanaca mikserom umutiti sa 9 kašika šećera i kesicom vanilinog šećera. Pošto se smesa umuti u nju dodajte 2 žumanceta, dok ostatak žumanaca koristite za krem. Kada to umutite u smesu dodajte 7 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Na samom kraju dodajte u smesu za mućenje i 2 kašike ulja. Kada dodate ulje, nastavite da mešate ručno, pa celu smesu izlijte ravnomerno po kalupu gde su vam orasi.
![Orasi](/data/images/2021/07/15/13/972465_profimedia0090469528_ff.jpg?ver=1689929024)
Sada uključite rernu da se greje na 150 stepeni. Poravnan kolač ubacite da se peče u rerni 15-20 minuta. Dok se biskvit peče pripremite krem. Sipajte 7 žumanaca, 6 kašika šećera, 2 kesice vanilinog šećera i 3 kašike mleka i to prokuvajte na ringli. Pošto izmutite mikserom 250 g putera, ubacite krem koji ste pripremili u to, ali ne zaboravite da pripremljeni krem pre mešanja ohladite. Biskvitnu koru koju ispečete u rerni takođe ohladite, pa nastavite sa pripremanjem.
Ovaj kolač se i zove "naopaki" ili “obrnuti”, zato što ga za početak sa sve pek-papirom izvadite na sto, a potom ga na poslužavniku okrenite, tako da orasi dođu gore, a biskvitni deo dole. Preko oraha stavite 250 g nutele. Nutelom poravnati kolač. Kuvani krem koji se prohladio staviti preko sloja nutele. Poravnajte krem pa narendajte belu ili crnu čokladu, po želji. Kolač potom odložite u frižider kako bi se preko noći stegao, pa ga sutradan secite.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Srećna republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!