džem bez šećera
RECEPT NAJPOZNATIJE BAKE U SRBIJI ZA DŽEM BEZ ŠEĆERA: Ni NAJISKUSNIJE domaćice za NJEGA nisu čule, dobro ČITAJTE
Domaći džem od kajsija bez imalo šečera oboriće vas sa nogu
Bakin recept za džem od kajsija bez šećera koji svaka domaćica mora da zna!
Potrebno je:
- 6 kg kajsija
- 300 gr rurmi ili suvoga groždja
- po želji malo cimeta
- 300 gr urmi ili suvog groždja
Priprema:
Kajsije dobro oprati odstraniti koščice i delove koji nisu zdravi. Dovoljno je da ih samo prepolovite.
Urme ili suvo groždje potopiti u vodu najbolje uveče pa ih ocediti i samleti. Izmešati sa kajsujama i staviti šerpu u rernu na 230C .
Povremeno promešati. Kad je reč o šerpi birajte što širu i tanju šerpu i žicu stavite na dno.
Nije potrebno poklapanje već samo povremeno promešati na 15 minuta. Kuvati da voda ispari i ostane samo gustina. Po želji možete izblendati štapom a mogu ostati i onako u komadu kajsije.
Kad se vidi dno šerpe džem je gotov. Tegle dobro oprati i serilisati na 100 stepeni C u rerni pa sipati vruć džem dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako. Svaku načenu teglu držati u frižideru.
Bonus video: Plodovi kajsije u čačanskom selu
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!