paŽnja
OVU TORTU JE KRALJICA MARIJA SAMA MESILA, A SRBI SU POLUDELI ZA NJOM: Čudesna je, danas je NIKO NE PRAVI (VIDEO)
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo i svake godine im delila na praznike.Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu preukusnu tortu
Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, ljudi su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora,gde je štetala u običnim "bata" patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu, sama mesila tortu čiji recept vam predstavljamo i svake godine im delila na praznike.Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu preukusnu tortu.
Potrebno je:
za kroru: 7 belanaca 150 g maslaca 1 kesica vanil šećera 70 g brašna 150 g mlevenih oraha 150 g šećera
Prvi fil:
7 žumanaca 150 g prah šećera 2 kesice vanilin šećera
Drugi fil: 150 g šećera 4 kašike mleka 150 g mlevenih oraha 50 g maslaca
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm. Peci oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.
(Espreso/lepote srbije)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!