SRPSKE GENERACIJE SU ODRASLE NA OVOM RECEPTU: Evo kako se pravi bećar paprikaš, po mudrosti naših starih
Foto: Baka Jelena Petrović

srbi ga obožavaju

SRPSKE GENERACIJE SU ODRASLE NA OVOM RECEPTU: Evo kako se pravi bećar paprikaš, po mudrosti naših starih

Recepti su svi slični, a većina domaćica i nema neki poseban recept.

Objavljeno:

Bećar paprikaš je letnje jelo od paprike, luka i paradajza, veoma je poznato i zastupljeno generacijama na ovim prostorima.

Recepti su svi slični, a većina domaćica i nema neki poseban recept.

Sastojci:

1 kg paprike (od toga bar pola kg crvene šilje, ostalo što šarenije)

500 g crnog/crvenog luka

500 g paradajza

2 ravne kašičice soli

150 ml maslinovog ulja

Priprema:

Povrće oprati i iseckati. Poželjno je da paradajz ogulite pre seckanja (oštrim nožem zaseći sa donje strane, pa odatle početi ljušćenje). U većoj šerpi ili dubokom tiganju ugrejati 150 ml maslinovog ulja, pa spustiti papriku i luk, uz dodatak dve ravne kašičice soli da se prže na jačoj vatri. Povremeno promešajte, a ako počne da se lepi smanjiti temperaturu prženja i mešati češće. Kad spadne na polovinu početne zapremine dodati paradajz i krčkati na srednje-jačoj vatri dok skoro sva tečnosti ne uvri. Ukupno vreme prženja je od 45 minuta do 60 minuta zavisno od jačine vatre i širine posude. Servirati toplo, uz jaje na oko i hleb po izboru.

Napomena:

S obzirom na to da su crvene šilje mnogo mesnatije od ostalih paprika i treba im više vremena da se uprže, može se desiti da sa ovih drugih, koje su po pravilu brže gotove, krene da spada ljuska. Ukoliko želite to da sprečite na početku dinstajte samo crvenu papriku i luk, a ostale paprike dodati kasnije sa paradajzom.

(Espreso/Srecna.republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.