TOPI SE U USTIMA
OVO JE RECEPT ZA NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ: Nijedan mu nije RAVAN zbog 1 NEODOLJIVOG SASTOJKA
Najsočniji posni kolač koji se topi u ustima
Petrovdanski post i dalje traje, a ako nemate ideju za nešto slatko ovaj posni kolač će vam dobro doći.
Još je lepši od čokoladnih na koje ste svi navikli.
Nećete ni osetiti da je postan.
Sastojci za koru:
400 ml vode
13 kašika šećera
13 kašika brašna
5 kašika mlevenog ili blendiranog lešnika
2 pune kašike kakaoa
3 kašike bilo kojeg pekmeza
100 gr posnog mlevenog keksa
4 kašike ulja
1 kašika sode bikarbone
Fil:
125 gr omekšalog margarina
100 gr šećera u prahu
200 gr posnog mlevenog keksa
100 gr kakao krem table
100 gr pečenog blendiranog ili mlevenog lešnika
200 ml soka od pomorandže
Glazura:
100 gr kakao krem table
2 kašike ulja
Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Toploj vodi dodati šećer i promešati malo da se šećer krene otapati. Dodati pekmez, keks, kakao, ulje i mleveni ili blendirani lešnik pa sve dobro promešati.
Na kraju dodati brašno i sodu bikarbonu i žicom dobro izraditi. Pleh 30 x 20 cm pa sve do 33 x 23cm podmazati uljem, posuti brašnom, brašno rastresti svuda po plehu, a višak odstraniti. Možete staviti i papir za pečenje. Istresti celu smesu i peći 20 minuta zavisno od vaše rerne.
Pečenu koru ohladiti. Ja sam je okrenula na papir za pečenje pa na dasku za sečenje mesa a sa drugom je malo pritisnula da se poravna. Za fil umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodati keks, umutiti.
Zatim dodati blendirani ili mleveni lešnik kao i kakao krem tablu, pa sipati sok.
Umutiti sve zajedno. Mutiti oko minut, da postane mazivo. Na koru naneti ceo fil, pa sve lepo poravnati. Otopiti kakao krem tablu sa 2 kašike ulja na laganoj vatri pa preliti kolač. Ostaviti da se sve stegne pa poslužiti, piše domaćirecepti.net.
Bonus video:
(Espreso/Stil/Domaćirecepti.net)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!