poslastica
OVAKVU REFORMU TORTU SU SAMO NAŠE BAKE PRAVILE: Starinska kojoj nijedna ne MOŽE DA PARIRA, recept morate DA ZNATE
Ova torta vas vraća u prošlost i oživljava tradicionalnu kuhinju na najbolji mogući način
Napravite reformu tortu koja je i te kako svima odavno poznata.
Iako zahteva mnogo truda u svakom parčetu se maksimalno uživa.
Ovaj starinski recept će vam probuditi sva čula.
Vreme pripreme:
Oko 120 minuta
Sastojci:
12 jaja
300g oraha
340g šećera
4 kašike brašna
250g margarina (ili maslaca za bogatiji ukus)
300g čokolade
50ml slatke pavlake
Priprema:
1. Belanca odvojite od žumanaca. Umutite žumanca sa 100g šećera dok ne postanu penasta masa. 2. Stavite umućena žumanca na paru i kuvajte ih, povremeno mešajući. Dodajte 200g čokolade pri kraju i dobro promešajte dok se ne sjedini. Fil treba da bude dovoljno gust da možete videti dno kada provučete varjaču kroz njega. Ostavite da se fil ohladi. 3. Pripremite dve kore od po 6 umućenih belanaca, 100g mlevenih oraha i 2 kašike brašna.
4. Lagano ih pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Ponovite isti postupak za druge dve kore 5. Ohlađene kore presecite na pola. 6. Umutite margarin ili maslac dok ne postane penast. Dodajte ohlađeni fil i dobro sjedinite. 7. Podelite fil na tri jednaka dela i filujte tri kore, ostavljajući četvrtu koru nepofilovanu. 8. Zagrejte slatku pavlaku i pomešajte je sa 100g otopljene čokolade. Prelijte tortu tom smesom. 9. Ukrasite tortu seckanim orasima (100g).
Napomena: Ovaj recept je za manju meru, a puna mera je za 24 jaja i duplu količinu svih ostalih sastojaka. Postupak pripreme je isti, samo se cele kore filuju umesto da se seku na pola.
Bonus video:
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!