internacionalna kuhinja
RECEPT ZA OVO TURSKO JELO ĆE VAS RASPAMETITI: Svako ko je probao njega, PICU više u usta nije stavio
Nadevi za ovo jelo mogu biti različiti, ali savršen ukus ostaje i zauvek se pamti
U gradovima širom Turske možete da pronađete specijalizovane prodavnice koje se zovu pideci, a u kojima se prodaju upravo pide.
Iako je mnogi nazivaju turskom picom, jer podseća na nju, ona to zaista i nije. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca, sa savijenim ivicama testa.
Ipak, nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, pastrami.
Postoje brojne varijacije pide, u zavisnosti od regije u kojoj se pravi, pa se tako na primer na severu Turske prave uglavnom zatvorene pide (kapali), dok se na Mediteranu služe manji komadi pida na tanjiru.
Sastojci
- brasno 600g
- kvasac 30g
- kascica soli
- kascica secera
- 5 kasika ulja
- jogurt 2dl
- 1 crni luk
- mesano mleveno meso 400g
- kasicica zacina
Priprema:
- Razmutiti kvasac u pola solje tople vode sa 1 kascicom secera i 1 kascicom brasna i pustiti da se kvasac aktivira. Brasno pomesati sa kascicom soli,dodati kvasac i postepeno dodavati jogurt.Zamesti srednje meko testo i ostaviti na toplom da naraste,nekih pola sata.nTesto podeliti na 5 loptica i ostaviti ih da odmore jos 5-10 minuta. Svaku lopticu razviti elipsasto i prebaciti na pleh,pa filovati,da fil ne bi iscureo prilikom prebacivanja u pleh.
- Na ulju izdinstati luk,pa dodati mleveno meso i zacine. Na testo prvo staviti paradajz sos,pa meso i peci u rerni na 180 C 20-30 minuta.nU fil sa mlevenim mesom mozete dodati i besamel sos.nnParadajz sos:nn2 kasike uljan2 kasike brasnansok od paradajzan1 kascica seceran1 kascica solinnNa zagrejanom ulju dodati brasno i mesati,pa postepeno dodavati sok od paradajza,secer i so.nnnBesamel sos: nn2 kasike uljan2 kasike brasnan2 dl mlekan1/2 kisele pavlaken1/2 kesice parmezanannNa zagrejanom ulju dodati brasno i mesati,pa postepeno dadati mleko,pavlaku,kuvati par minuta i dodati parmezan.
MARKETINŠKI TRIKOVI HRANE I PIĆA KOJI VAS OBMANJUJU! Stručnjak otkrio surovu istinu o gojaznosti i nezadovoljstvu uoči praznika:
(Espreso/ Blic Žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!