ZABORAVITE NA TULUMBE, ZNAMO DA IH VOLITE, ALI OVO JE MNOGO BOLJE: Balkanski kolač koji se PRELAKO sprema (RECEPT)
Tespidže, Foto: Printscreen/Youtube/SladjanaScekic

Tradicionalno

ZABORAVITE NA TULUMBE, ZNAMO DA IH VOLITE, ALI OVO JE MNOGO BOLJE: Balkanski kolač koji se PRELAKO sprema (RECEPT)

Preukusni kolač koji je bolji od tulumbi, bolji od urmašica, i svi ga vole

Objavljeno:

Svi na internetu bruje na ovom kolaču i koliko je jedan od boljih dezerta na Balkanu. Nisu baklave, nisu tulumbe, nisu urmašice, pa šta je onda?

U pitanju su tespidže, kolač za koji konstantno tvrde da je ukusa istog kao da ste spojili tulumbe i urmašice.

Sprema se vrlo jednostavno,a uživaćete uz ovaj dezert uz malo jaču domaću kafu. Evo kako se spremaju albanse tespidže, raspametiće vas ovaj recept:

Prizrenska tespišta
foto: Printscreen/Youtube/SladjanaScekic

Sastojci:

Za testo:

  • 2 pune kašike šećera
  • 500ml mleka
  • 250ml ulja ili 125g margarina
  • oštrog brašna po potrebi
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)

Za preliv:

  • 250g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300ml vode
  • nekoliko kolutova limuna

Priprema:

  1. Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (može i margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.
  2. Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.
  3. Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi.

Ako ste pak raspoloženi više za tulumbe, evo jednog jednostavnog recepta koji će vas oduševiti.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.