OBRATITE PAŽNJU
OVAKAV HLEB SE PRAVIO U CELOJ JUGOSLAVIJI: Nema ko nije ODRASTAO NA NJEMU, danas ga samo PRAVE DOMAĆICE ZNAJU
Testo prevrnemo u odgovarajući duguljast model i pečemo ga 35 do 40 minuta
Nećete moći da prestanete da ga jedete.
Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica meda
350 ml mlake vode
4 kesica vanilin-šećera
strugana kora 1 limuna
1 šaka suvog grožđa
Priprema:
U trećini ugrejanog mleka usitnimo kvasac, zatim umešamo čajnu kašičicu šećera i četiri kašike brašna. Pospemo ostatkom brašna, pokrijemo i ostavimo oko 20 minuta na toplom mestu da nadođe. Ostatak mleka umutimo sa puterom, vanilin-šećerom, dva žumanceta, korom limuna i malo soli. Suvo grožđe pomešamo s rumom i ostavimo nekoliko minuta da se natopi. Mešavinu brašna, kvasca i mleka spojimo s jajima i sve zajedno umesimo u glatko testo. Ako se testo previše lepi za zidove činije, dodamo još malo brašna. Umešamo suvo grožđe, pokrijemo krpom i ostavimo da naraste na pleh, obložen papirom za pečenje, ponovo pokrijemo krpom i ostavimo da nadolazi narednih 20 minuta. Za to vreme rernu ugrejemo na 180 stepeni. Preostalo žumance umutimo i njime premažemo veknicu, koju zatim pospemo šećerom u prahu i pečemo oko 1 sat da dobije zlatnu koricu. dodamo u brašno i zamesimo testo sa 500 ml tople vode, koja ne sme da bude prevruća. Testo treba da bude vodom i po želji ih posipamo kimom. Somune najpre pečemo na 230 stepeni, a čim počnu da dobijaju boju, snizimo temperaturu na 150 stepeni. Posle 10 do 15 minuta somuni su pečeni. Priprema: Sve sastojke spojimo u činiji i promešamo ih. Umesimo glatko i meko testo, od kojeg oblikujemo grudvu. Testo pokrijemo i ostavimo da nadolazi u činiji oko 45 minuta, kako bi lepo naraslo i da na dodir bude meko. Rernu ugrejemo na 200 stepeni. Testo prevrnemo u odgovarajući duguljast model i pečemo ga 35 do 40 minuta.
(Espreso/Alo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!