prijatno!
TORTILJA PO RECEPTU NAJPOZNATIJEG KUVARA: Ni u GRČKOJ ovakve niste probali, gotove za OČAS POSLA
Domaće tortilje po receptu poznatog srpskog kuvara
Poznati srpski kuvar podelio je recept za najfinije tortilje spremne za svaki namaz!
Sastojci:
- 300 g brašna + po potrebi
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 4 kašike ulja
- Oko 2 dl tople vode
Način pripreme
U posudu za mešanje sipati brašno, so i prašak za pecivo, promešati. Dodati ulje i toplu vodu (voda treba da bude temperature oko 60°C nikako ključala). Promašati Tefal mikserom sa nastavcima za testo tako da se dobije elastično malo tvrđe testo koje se ne lepi za zidove posude (nešto tvrđe nego kada pravite testo od kojeg razvijate kore za pitu). Po potrebi dodati još brašna zato što pravljenje testa nije tačna nauka, više je umetnost.
Ostaviti testo da stoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prekriveno najlon kesom ili prijanjajućom folijom da se ne bi stvorila kora.
Testo premesiti i formirati 11 jufki približno iste veličine.
Svaku jufku istanjiti oklagijom na obrašnjavljenoj radnoj površini tako da se dobije krug od 15-18cm.
Voditi računa da jufke koje ste napravili budu prekrivene folijom ili kesom da se ne bi sušile dok oklagijom pravite tortilje.
Tortilje peći na suvom tiganju (idealno na grill tiganju) na umerenoj vatri, prvo sa jedne strane pa onda sa druhe. Ideja je da se suše više nego da se peku. Tortilje su gotove kada počnu da dobijaju boju.
Pečene tortilje ređati jedne na drugu da se ne bi sušile i postale krte. Kada se potpuno ohlade mogu se čuvati u najlonskoj kesi u frižideru nekoliko dana. U zamrzivaču i duže.
Tortilje iz frižidera pre upotrebe možete zagrejati u tosteru, na tiganju, ili u mikrotalasnoj pećnici.
(Espreso/Lepi brka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!