recept!
OVAKVU LISNATU POGAČU PRAVILE SU SAMO JUGOSLOVENSKE BAKE: Bitno je da KVASAC pomešate sa OVIM i biće meka kao DUŠA
Ovu jugoslovensku pogaču niko ne odbija
Nekada se hleb nije često kupovao, nego se pravio domaći. Bake su pravile preukusne lisnate pogače koje je obožavala cela porodica. Ovaj recept će vas vratiti u detinjstvo!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulja
- 1 kašika mlake vode
- 1 jaje
- 1 belance
Za premazivanje:
- 50 g putera
- 1 žumance
- malo mleka
Priprema:
U posudi pomešajte toplo mleko, drobljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da nadođe, pa ga sipajte u posudu u kojoj ste prosejali brašno. Dodajte ulje, dodajte jaje i belance, so i toplu vodu. Promešajte i umesite mekano testo. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 15 minuta.
Zatim testo tanko razvucite i premažite puterom sobne temeprature. Urolajte, a onda napravite puža od testa. Pokrijte providnom folijom i sačekajte samo 5 minuta da se testo malo odmori. Malo rukama pritisnite, pa razvucite na veličinu neke veće tepsije.
Stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Umutite žumance i mleko i premažite pogaču. Isecite na tanke trouglove, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!