OPREZ
DOKTORKA UPOZORAVA, OVU LUBENICU IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: Može biti ekstremno OPASNA
Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će posle par sati nakon konzumacije izazvati tegobe
Lubenice su idealan način da se rashladimo leti, ukusne su, osvežavajuće, kada su hlade su preukusne. Međutim u svom sastavu imaju nešto zbog čega mogu izazivati glavobolju i zbunjenost.
Zbog uzgoja u plastenicima, lubenice imaju u sebi višak nitarta, kako navodi doktrorka opšte prakse Snežana Kalabić. Đubrivo koje se dodaje za veći prinos je veštačko i u sebi sadrži ovu supstancu. Zbog toga ne treba jesti namirnice koje nisu u sezoni, među kojima su i lubenice.
"Zna se kada je vreme za lubenice, sačekajte početak avgusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste veće količine azotnih materija i veštačko đubrivo zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze", rekla je doktorka i objasnila kakvo dejstvo će ta materija imati na telo.
"Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će posle par sati nakon konzumacije izazvati tegobe. Prvo će biti stomačne, bol, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali kod pojedinih ljudi može doći i do pospanosti, glavobolje i konfuzije. To se dešava jer nitozamin umanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija", upozorila je ona.
Deca i stariji mogu dodatno ispaštati jer su oni grupa koji imaju slabiju telesnu težinu, pa brže osete štetno dejstvo nitozamina. Ova doktorka je rekla i hroničnim bolesnicima koji uzimaju terapiju da izbegavaju rane lubenice, lekovi u kombinaciji sa azotnim materijama mogu da izazovu neželjene reakcije.
KAKO SE SEČE LUBENICA:
(Espreso/Republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!