sjajno
OVAKO SE PRAVE NAJUKUSNIJI SLADOLEDI: Za ove cake znaju samo PRAVI MAJSTORI, fenomenalne su (RECEPTI)
Ako želite da izbegnete led, sladoled možete prekriti prozirnom folijom
Nema greške za koji god sladoled da se odlučite, kažu mnogi. A kako da sami napravite sladoled bez greške? Evo nekoliko ideja i savršenih recepata za domaći sladoled:
Stara, dobra vanila
Dobri, stari sladoled od vanile je nešto što može poslužiti kao osnova za razne ukuse i dodatke, odličan je i ako se konzumira sam po sebi. Za pravi i kvalitetni vanila-sladoled preporučujemo da potražite domaća i proverena jaja i pravu vanilu (u štapićima ili tegli).
Potrebno je:
3 žumanca
Šećer po ukusu (minimum 150g)
Punomasno mleko 1l
Mlečna pavlaka 500ml
Ekstrakt vanile ili zrna vanile
Priprema:
Pomešajte žumanca i šećer u neku posudu srednje veličine i mutite dok ne postane svetložuta, kompaktna masa. U drugoj maloj posudi za sos zagrejte mleko zajedno sa mlečnom pavlakom za kuvanje na umerenoj vatri dok ne počne tek da krčka.
Ako posedujete ringle na plin, kažu da ukus bude još intenzivniji uz ovaj način zagrevanja. Zatim postepeno dodajte zagrejano mleko u šerpu sa mešavinom jaja i šećera i neprestano mešajte. Vratite sve zajedno na šporet da se zagreva dok ne dostigne temperaturu pred ključanje i odmah smesu sklonite sa vatre.
Kremu sipajte u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru dok se ne ohladi, što se duže baza kreme hladi, sladoled će vam biti kremastiji. Tek kada se ohladi, u smesu dodajte vanilu i mikserom izmešajte. Sladoled je gotov i spreman za zamrzivač, a možete mu dodati rendanu čokoladu ili voćne sastojke.
Voćni sladoled bez šećera
Ukoliko vodite zdraviji način života i pazite da ne unosite previše šećera, ovaj sladoled je pravi izbor za vas, a jako je jednostavan za pripremu.
Od sastojaka je potrebno samo:
jogurt 200-300 ml
3 zrele banane
med 2 kašike
smrznuto voće po izboru
aroma vanile 1 kašika
Priprema:
Banane dobro izgnječite viljuškom, pa u njih dodajte med, jogurt i aromu vanile. Sve dobro sjedinite u blenderu ili mikserom, a ako volite slađi ukus, slobodno dodajte još meda. U posudu sipajte polovinu smese, zatim seckano voće po izboru, pa preko drugu polovinu smese. Možete ga posuti rendanom čokoladom, a bude još interesantniji ako smesu podelite u plastične čaše, pa dobijete „sladoled na komad“.
Mlečni sladoled (vi birate ukus)
Sladoled koji se jako brzo pravi, ali nije preporučljiv osobama alergičnim na laktozu. Za one druge-uživajte:
400 ml tečnog jogurta
400 ml grčkog jogurta
500 ml slatke pavlake (najbolje mlečna)
400 gr šećera u prahu
dodaci po želji
Sladoled je izdašan i možete ga podeliti u manje posude, pa dodavati sastojke kao što je mleveni keks, orašasti plodovi, čokolada, kokos…
Priprema:
Pomešajte tečni i čvrsti jogurt sa šećerom u prahu pa izmutite viljuškom ili mutilicom. Umutite slatku pavlaku mikserom, ali stanite na pola da ne bude previše čvrsta. Dodajte joj prvu smesu i još malo umutite. Sladoled sipajte u posudu, stavite u zamrzivač na 2 sata, a nakon tog perioda ga izvadite i ponovo izmiksajte. Na taj način ćete razbiti led koji se uhvatio i dobiti kremastu strukturu.
Čokoladni sladoled od 3 sastojka
Za ovaj sladoled vam je potrebno 10-ak minuta pripreme, a uživaćete u njemu kao da je kupovni.
Potrebno vam je:
150 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
3 kašičice nezaslađenog kakaa
1 šolja slatke pavlake
Priprema:
Ako ne možete da nabavite kondenzovano mleko, možete ga sami pripremiti vrlo jednostavno: Uzmite litar običnog mleka, sipajte ga u šerpu i kuvajte na umerenoj vatri dok se količina ne smanji na polovinu. Mleko mešajte i povremeno skidajte penu kašikom. Na kraju dodajte jednu kesicu vanilin šećera, 1/2 kašičice ekstrakta vanile i 150g šećera.
Kada se prohladi, pomešajte kondenzovano mleko i kakao i lagano umutite. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i pomešajte sa prvom smesom ručno. Prebacite sve u posudu predviđenu za zamrzavanje i odložite u zamrzivač na šest sati ili preko noći. Dobićete predivan čokoladni sladoled.
Bonus saveti za kraj
Kada stavljate dodatke poput štapića vanile, badema, čokolade ili bilo koje druge sastojke, to činite tek kada se smesa ohladi i dodajte ih na kraju neposredno pre stavljanja u zamrzivač.
Za idealnu teksturu sladoleda prvo zaledite osnovnu smesu, a na svaka dva-tri sata izmiksajte je ponovo da uklonite mrvice leda dok se potpuno ne smrznu.
Ako želite da izbegnete led, sladoled možete prekriti prozirnom folijom.
Koristite plitke i ravne posude za zamrzavanje sladoleda koje pospešuju njegovu konzistenciju.
Nemojte žuriti da sladoled stavite u zamrzivač. Ohladite ga u frižideru najmanje sat vremena pre nego što ga zamrznete.
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!