trik
DA VAM GIBANICA NE BI BILA SUVA MORATE DA URADITE OVO PRE PEČENJA: Ovo je TAJNA starinskog SRPSKOG recepta
Navikli smo nekako na sitni sir, ali vam stvarno preporučujem da napravite sa starim
Srpska gibanica je vrsta pite koja se slaže u slojevima, nadeva sirom i zaliva mešavinom jogurta, jaja, ulja, vode i soli. Poslužuje se u svim mogućim prilikama, od doručka i večere, preko predjela na raznim slavljima, do piknika. Sir koji se koristi je tvrdi stari kravlji sir, jer je on mastan i slan i samim tim je pita ukusnija i lepša.
Navikli smo nekako na sitni sir, ali vam stvarno preporučujem da napravite sa starim. Odlična je i sa feta sirom baš iz toh nekih gore navedenih razloga. Pravila sam veliku meru, duplu, u velikom plehu od rerne, ukoliko pravite manju, od pola mere, nemojte slagati u veliki pleh jer će biti pretanka nego u duplo manj savijajući kore na pola.
Sastojci:
1 kg kora za pite
500 gr starog slanog sira
2 kašičice soli
200 ml ulja
8 celih jaja
200 ml vode
500 ml jogurta
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
Podeliti kore na 6 delova. Podeliti sir na 5 delova.
Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira.
Tako raditi do kraja sa korama i sirom.
Umutiti jaja sa solju, dodati jogurt i vodu, ako vam je ostalo ulja i njega ( mada meni nije ) i sve umutiti.
Iseći gibanicu oštrim nožem pa zaliti u proreze preliv svuda po malo.
Nagnuti pleh levo i desno i napred i nazad kako bi preliv svuda prošao.
Staviti da se peče sve do zlatno braon boje.
Pitu iseći ponovo po prorezima, pokriti krpom i prohladiti.
Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/DomaćiRecepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!