RECEPT ZA TURSKU BAKLAVU KOJA SE TOPI U USTIMA: Srbi je obožavaju, ali retko ko zaista zna da je pravi
Baklava, Foto: Bakina kuhinja

probajte!

RECEPT ZA TURSKU BAKLAVU KOJA SE TOPI U USTIMA: Srbi je obožavaju, ali retko ko zaista zna da je pravi

Baklava ne treba da bude mekana kao kaša

Objavljeno:

"I kako je narod mudro rekao - ovo nije baklava, nego sunce". Probajte najukusniju baklavu po originalnom turskom receptu.

Sastojci za baklavu:

kore za baklavu - 1 pake, 400 g, lepe

orasi - 2 šolje, mleveni

maslac - 250 g

Sastojci za šerbet:

voda - 3.5 šolje

šećer - 3 šolje

sok od limuna - 1 supena kašika

* merne jedinice

Baklava
foto: Bakina kuhinja

Način pripreme:

Svi prirpemamo ovaj lep desert, ali ja sam želela da napišem detalje kako treba da bude hrskava i slatka.

Baklava ne treba da bude mekana kao kaša, treba da bude hrskava između slojeva i da bude lepo prelivena. Sa mnogo iskustva mogu da kažem da sam našla pravi recept, kao Turska baklava.

Prvo, kore treba da budu mnogo tanke, zato treba da se nađu takve. Posle rastopimo maslac u mikrotalasnoj, orahe sameljemo i uzimamo jedan pleh, namažemo ga lepo maslacem, posle stavljamo prvu koru i mažemo maslacem, posle stavljamo drugu koru, ponovo stavljamo maslac i posipamo šakom oraha. Posle ponovo kora i maslac, posle ponovo kora, maslac i orahe i tako završavamo do kraja. Tj. orahe na svaku drugu koru, a maslac na svaku - to je mnogo važno da bi ostala hrskava.

Kad stavimo poslednju koru, sećemo kao sunce, a gledajući sliku možete i vi tako da sečete - možete napraviti kockcie, važan je ukus. Na vrh namažemo maslac, ali nakon što je isečemo.

Stavljamo pleh u prethodno ugrejanu rernu na 170 stepeni dok lepo ne porumeni - 40 minuta je u mojoj renri. Posle ostavljamo da se lepo ohladi i počinjemo sa sirupom.

U šerpu stavljamo šećer i vodu i stavljamo na vatru da provri na umerenoj vatri. Nakon što se šećer rastopi i počne da vri, stavljamo sok od limuna i čekamo da sirup bude malo gust - oko 15-18 minuta /na gas/ dobijamo željenu gustinu.

Ne mnogo topao sirup prelivamo preko pečene baklave i NE pokrivamo ni sa čim. Tako malo sačekamo da se malo ohladi i stavljamo u frižider na 2-3 sata i gotovo je.

Ukus ove turske baklave sunce je neverovatan - bude slatka i hrskava.

01:13

ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke

(Espreso/Bonapeti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.