za sladokusce
OVU TORTU SVAKA DOMAĆICA REDOVNO SPREMA, A RETKO KOJA ZNA ORIGINALAN RECEPT: Od sada ćete je samo OVAKO PRAVITI
Pleh za odprilike 30×45 cm. Obložite peh papirom i podmažite
Torta opera je davno, negde šezdesetih godina prošlog veka, kreirao vrhunski francuski konditor Lenotre. U čuvenoj Njujorškoj operi pre spektala rezervisani su stolovi da bi se pojeo komad ove poslastice.
Sastojci (za 18 osoba)
BISKVIT-JOCONDE ,ZA 2 KORE
2x125 gr. badema mlevenih
2x125gr. šećera
2x30 gr. brašna
2x4 žumanca
2x25 gr.(2x1kas.supena) putera
2x4 belanca
2x20gr. šećera
KREM OD PUTERA I KAFE
150 gr. šećera
100 gr. vode
2 jaja
250 gr putera
1 velika kašika Nes-kafe, instant
GANAČ OD COKOLADE (ČOKO-KREMA)
200 gr. čokolade, polugorke
150 gr. slatke pavlake
1 kašičica Nes-kafe,instant
GLASAZ (GLAZURA)
100 gr. čokolade polugorke
100 gr. slatke pavlake (ili krema sa 35 posto masnoće)
SIRUP OD KAFE
150 gr. šećera
200 ml vode
1 puna kašika instant kafe ili prave
Priprema:
Biskivt
Pleh za odprilike 30×45 cm. Obložite peh papirom i podmažite. Tako posebno pripremite još jedan. Natopiti 4 belanca i šećer. Posebno umutiti 4 žumanca i dodati u njih 2 kašike (25 gr.) rastoplenog putera, ali da ne bude vruć.
Izmešati bademe, šećer, brašno. Žumanca sa puterom dodati lagano u belanca i onda lagano dodati bademe, šecer i brasno. Istresti ravnomerno na pleh i peći oko 15 min. na 180 stepeni. Tako poseban još jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.
Krema od putera i kafe:
Kuvati 150 gr. šećera i 100 ml.vode 7 min. Bice gust sirup i to odmah sipati polako u prethodno umućeno 1 jaje i 1 žumance i mutiti dok ne pobeli tj. napravi se kao gust krem, biće skoro hladan.
U to dodavati puter u komadićima (250 gr.) i staviti mikser dok se masa ne udvostruči.
Ganač (čoko krema)
Stavite kremu (pavlaku da provri sa 1 kašikom instant kafe i u to dodajte 200 gr. seckane čokolade. Ostavite da se ohladi.
Skuvati sećerni sirup sa kafom, ne mnogo gust, koliko da se mogu da se pokvase kore. Koru staviti u rernu i poprskati sirupom, pa preko kore premazati jednu trećinu puter kreme, pa drugu koru ponovo natopiti sirupom od kafe, sada sasuti svu ganač kremu po toj kori pa staviti treću koru i opet posuti sirupom pa na nju puter krema i onda zadnja kora opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.
Prokuvati 100 ml. slatke pavlake sa 100 gr. čokolade i kad je skoro hladna namazati svu ili samo gore.
Majke i snajke:
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!