KONAČNO ISPLIVAO RECEPT ZA TRADICIONALNU KOMPLET LEPINJU: Domaćice sa ZLATIBORA otkrile u čemu je CAKA
Komplet lepinja, Foto: Printscreen/Youtube/ Luftika

recept

KONAČNO ISPLIVAO RECEPT ZA TRADICIONALNU KOMPLET LEPINJU: Domaćice sa ZLATIBORA otkrile u čemu je CAKA

Zlatiborske domaćice otkrile su tradicionalni recept za komplet lepinju!

Objavljeno:

Komplet lepinja je sinonim za zlatiborski kraj, a ljubitelje ovog specijaliteta ovaj recept će oduševiti!

Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a poznata je i kao "lepinja za sve". Taj naziv je dobila još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja za sve". Po pravilu, komplet lepinja se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba. Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna.

Sastojci:

  • 1 lepinja
  • 2 kašike kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kutlača pretopa
Komplet lepinja
foto: Printscreen/Instagram/zlatni_tiganj

Priprema:

Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju 'poklopac' (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom.

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.