preukusno!
STARINSKI CRNOGORSKI RECEPT ZA PRIGANICE: Bake su im dodavele OVO da bi bile VAZDUŠASTE i MEKE kao DUŠA
Priganice se u Crnoj Gori jedu od davnina, a ovo je recept koji će vas vratiti u detinjstvo!
Priganice su nastale u Crnoj Gori. Podsećaju na uštipke, i mogu se jesti i u slatkoj i u slanoj verziji, ali se tradicionalno služe sa medom ili džemom.
Kada želite da napravite savršeno vazdušaste priganice bitno je da koristite tačnu količinu kvasca koja je navedena u sastojcima, a ako želite da one brže narastu obavezno ih stavite u zagrejano, ali ne vrelo ulje i povremeno pomerite tiganj. Takođe, ako želite da upiju manje ulja prilikom prženja u smesu dodajte rakiju i obavezno još jednom promešajte testo pre nego što krenete da kašikom spušate u ulje.
Sastojci:
- 300 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašićica soli
- 40 g svežeg kvasca
- oko 400 g brašna
- 1 kašika rakije
Priprema:
U posudu sipajte mlaku vodu i izdrobite kvasac, pa dodajte šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa dodajte prosejanom brašno sa kašičicom soli, a onda sipajte i rakiju. Umesite testo kašikom, ali da bude gusto. Pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste nekih 20 minuta. Još jednom promešajte testo, pa vadite pokvašenom kašikom i sipajte u zagrejano ulje. Vadite u tanjir obložen ubrusom.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!