brzinski
ZABORAVIĆETE NA DŽEM: Recept za SIROVI PEKMEZ od JAGODA koji će SRBIMA naterati vodu na usta
Priprema ukusnog pekmeza od jagoda podrazumeva kuvanje jagoda u koje se po želji dodaje mala količina šećera
Od momenta kada se pojave na pijacama ili, na sreću, u sopstvenoj bašti, jagode su veoma traženo voće. Ove crvene, mirisne bobice se vrlo često jedu sveže, nekad samostalno, a nekad sa šlagom i šećerom. Odlična su hrana jer se mogu umešati u osvežavajuće salate ili neodoljive deserte. Pored toga, veoma su dobri za skladištenje kao džemovi, marmelade i pekmezi. Veoma su ukusne i dobro zadržavaju aromu i ukus.
Priprema ukusnog pekmeza od jagoda podrazumeva kuvanje jagoda u koje se po želji dodaje mala količina šećera, koja ne sme da pređe 20% ukupne količine voća. U pekmez se mogu dodati i druge vrste voća i po želji začini. Pekmez se najčešće pravi od šljiva, ali se može napraviti i od zrelih, svežih jagoda.
Imamo specijalan recept za sirovi pekmez od jagoda:
Brzi sirovi pekmez od jagoda
Iako se pekmez ne može nazvati sirovim preparatom, ovaj namaz ima veoma sličan ukus i odlična je zamena ako nemate vremena. Ne dodaje se šećer ili limunska kiselina kao konzervans, već samo agavin sirup za dodatnu slatkoću i rogač za gustinu. Količina sastojaka je dovoljna za oko 1 teglu. Ovaj pekmez treba čuvati u frižideru i nije pogodan za čuvanje do zime.
Sastojci
- 2 šolje jagoda
- 1/3 šolje agavinog sirupa
- 1 kašičica mlevenog rogača
Priprema
- Operite jagode i isecite ih na manje komade.Dodajte sve sastojke u blender i mešajte dok ne postane glatka smeša.
- Sipajte u tegle i zatvorite.
- Pekmez treba potrošiti u roku od nedelju dana.
MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice:
(Espreso/ Moja zimnica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!