recept
STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Na ovaj način su je pravili u Jugoslaviji, a svaka DOMAĆICA je znala da se spremi
Nezaobilazna posle ručka
Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od testa, a onda filuje makom koji se kuva sa mlekom. Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i posle nedeljnog ručka.
Takođe, na trepzi u to doba je često mogla da se nađe i testenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta. Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.
Sastojci:
550 g brašna
300 ml mleka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumance
2,5 kašike šećera
50 g putera
Za fil:
500 g maka
200 g šećera
300 ml mleka
Priprema:
U mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i istopljeni puter. Sve sjedinite, pa sipajte prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta na toplom. Dobijeno testo podelite na 3 dela.
U šerpu sipajte mleko i ostavite da provri, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste pomešali. Kuvajte još par minuta, uz neprestano mešanje. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite fil preko.
Urolajte, pa poređajte u pleh obložen pek papirom.
Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumene.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!