OVU TORTU SVI ZNAJU KAO GRILIJAŠ, A EVO KAKO SE PRAVILNO ZOVE: Kremasta i HRSKAVA, a NIKO je NE ODBIJA
Čemberlen torta, Foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet

PREUKUSNO

OVU TORTU SVI ZNAJU KAO GRILIJAŠ, A EVO KAKO SE PRAVILNO ZOVE: Kremasta i HRSKAVA, a NIKO je NE ODBIJA

Ovom ukusu niko ne odoljeva!

Objavljeno:

Ova torta je odlična za sve svečane prilike, oduševiće svakoga ko je proba i svi će tražiti još!

Čemberlen torta je čuvena starinska poslastica, a nekada nijedna proslava nije mogla da prođe bez ovog deserta. Ako volite čokoladu i orahe definitvno ne postoji bolja torta od ove, a mi vam predlažemo da napravite i lakšu verziju. Orahe zamenite bademima, smanjite šećer i koristite čokoladu za kuvanje. A umesto 2 fila napravite jedan, ali vredan. Super je predlog posle bogatog uskršnjeg ručka.

Sastojci:

Za dve kore:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 100 g mlevenih badema
  • 2 kašike brašna

Za prvi fil:

  • 14 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike skroba
  • 400 ml mleka
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
Grilijaš
foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet

Za grilijaš:

  • 150 g šećera
  • 100 g pečenog lešnika

Priprema:

Umutite belanca (4 komada) sa šećerom (4 kašika) u čvrst šne, pa dodajte mlevene bademe (50 g) i prosejano brašno (1 kašika). Lagano umešajte da se sastojci sjedine. Pleh obložite pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Ispecite još jednu koru na isti način od iste količine sastojaka. Nemojte koru odmah da vadite iz pleha, nego sačekajte par minuta, kako se ne bi skupljala. Umutite žumanca sa šećerom i skrobom, pa sipajte mleko (200 ml) i dobro promešajte. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada se zagreje dodajte dobijenu smesu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu, pa mešajte dok se skroz ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi. U šerpi otopite šećer, pa dodajte lešnik. Dobro promešajte, pa izvadite na pek papir i ostavite da se ohladi, a onda izblendirajte. Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u fil, koji ste prehtodno sjedinili mikserom. Obe kore presecite na 2 dela, pa prvu premažite filom, pospite karamelizovane lešnike (grilijaš), pa opet kora i tako dok ne utrošite sve. Poslednju koru premažite filom, a ivicu torte pospite karamelizovanim lešnikom (grilijaš). Stavite u frižider na par sati i onda služite.

00:47

Darko Lazic slavi Svetu Petku, a evo kakav slavski kolač je spremila Kaća

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.