MRSNI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Priprema je nikad LAKŠA, gosti će odlepiti za njim (VIDEO)
Slavski kolač, Foto: Bakina kuhinja

PREUKUSNO

MRSNI SLAVSKI KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA: Priprema je nikad LAKŠA, gosti će odlepiti za njim (VIDEO)

Isprobajte ovaj recept za mrsni slavski kolač

Objavljeno:

Potrebno:

Za testo:

400 ml mleka

2 kesice Dr. Oetker Suvog pekarskog kvasca

2 kašičice šećera

3 jajeta

1 i po kašičica soli

80 ml ulja

950 g mekog brašna T 400

Za ukrase:

100 g mekog brašna T 400

15 g soli

20 g Dr. Oetker Gustina

70 ml hladne vode

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, Dr.Oetker Gustin i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase. Ukrase možete napraviti i nekoliko dana pre nego što napravite slavski kolač, a najvažniji su simbol krsta i slova ИС ХС НИ КА, koja znače Isus Hristos pobeđuje. Najbolje je da napravite ukras više, jer postoji mogućnost da vam neki pukne.

U toplo mleko stavite suvi kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta. Nakon toga dodajte ulje, 2 jajeta, jedno belance, so i brašnom zamesite testo. Pokrijte i ostavite 30-45 minuta.

Nadoslo testo podelite prvo na pola. Jednu polovinu ponovo podelite na pola. Jedan deo stavite na dno kalupa prečnika 22 cm a od drugog dela napravite loptu i stavite u sredinu.

Drugu polovinu testa podelite na 1/3 i 2/3. Veći deo podelite na četiri dela, napravite loptice i stavite unakrst oko srednjeg dela. Od manjeg dela takođe napravite četiri loptice i njima popunite preostala mesta, takođe unakrst.

Ukrase prvo stavite po bočnoj strani, pa ostavite 10-15 minuta da kolač malo naraste.

Sjedinite žumance, kašiku mleka i ulja pa premažite kolač. Ostavite 10 minuta pa ga ponovo premažite i nastavite sa slaganjeg ukrasa, prvo glavnih, a onda i sitnijih kojima popunjavate mesta za koja vi mislite da su odgovarajuća.

Pecite na 180 °C oko 50 minuta na donjoj rešetki, a onda izvadite kolač, skinite obruč i vratite u rernu da se peče još 20-30 minuta. U toku pečenja pokrijte gornji deo kolača alu folijom ili papirom za pečenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.