Pogačice sa čvarcima, Foto: Printscreen/youtube/IGYTHECOOK
Preukusno
OVAKVE NEĆETE JESTI NIGDE, RECEPT PRSTE DA POLIŽETE: Pogačice sa ČVARCIMA kao iz snova, idealne za CELU PORODICU
Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena
Objavljeno:
Pogačice sa čvarcima su idealne za doručak ili večeru, ukusne su i kalorične za dane kada nam treba da se malo podmažemo.
Trebaće vam malo vremena za ovaj recept ali se isplati svaku paru. Nikad ništa ukusnije niste jeli.
Sastojci
Testo:
- brašno 1 kg
- jaja 4
- so 1 kašika
- uljeoko 1 dl
- mleko 0,7 l
- šećer 1 kašičica
- kvasac 50 g
- mlaka voda po potrebi
Premazivanje:
- tropa od čvaraka300 g
- sitni čvarci300 g
Priprema:
- U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
- U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena.
- Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje.
- Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka.
- Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu.
- Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova.
- Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom na gore.
- Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom na dole.
- Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta.
- Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni.
- Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm).
- Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.
- Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.
- Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180’ C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.
MAJKE I SNAJKE UGOSTILE POZNATU INFLUENSERKU! Anastasija Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola:
(Espreso/ Blic žena recepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!